Македонският премиер Зоран Заев трябва да реши дали приема договора

...
Македонският премиер Зоран Заев трябва да реши дали приема договора
Коментари Харесай

Заев трябва да приеме договора за "Северна Македония" до 9 юни, пишат медии в Атина и Скопие

Македонският министър председател Зоран Заев би трябвало да реши дали приема контракта за името с Гърция до 9 юни, тъй като датата е и крайният период кабинетът в Скопие да го утвърди, а на следващия ден тематиката би трябвало да бъде разисквана в телефонен диалог с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас.

Такова изискване е отправено към Заев в хода на договарянията, пишат гръцкото издание " Хелас джърнъл " и македонското МКД, като цитират дипломатически източници. Не се прецизира за какво е отправено настояването, като съгласно МКД става въпрос за молба на управляващите в Съединените щати.

Според двете издания за на следващия ден е плануван телефонният диалог сред Заев и гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас, който се очакваше да се организира предходната седмица, само че се отсрочи поради напрежение в опозицията в двете страни. Според " Хелас джърнъл " информацията идва от " източник от Ню Йорк ", непосредствено включен в договарянията. Събеседникът на изданието прибавя, че в идния телефонен диалог би трябвало да се попълнят " празни места " в контракта - да се потвърдят точното име и да се одобрят езикът и националността на македонците.

Междувременно за през днешния ден в Гърция са планувани многохилядни митинги в 23 (след в началото оповестените 13) града с искане Атина да не разрешава на Скопие да резервира думата " Македония " в новото име и страната да бъде задължена да не използва термините " македонски език " и " македонска нация ". На сходни позиции е и най-голямата опозиционна партия " Нова народна власт ".

Ако обаче Македония не одобри договореностите за името до този период, кръгът се затваря и е допустимо да се пропусне " влакът " за НАТО и Европейски Съюз. При позитивен отговор ще има среща сред Ципрас и Заев.

Какво е контрактувано

Окончателното име ще е " Република Северна Македония " и решението е взето в Ню Йорк, написа още гръцкото издание. И македонски медии оповестиха това през май, цитирайки източници, свързани с договарянията. Миналия месец най-трудните въпроси в разногласието бяха разисквани в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, откакто Македония повтори, че желае да завърши въпроса до юни, с цел да може да получи покана за друга интернационална организация - НАТО - на срещата на върха на алианса месец по-късно.

Договорена и и всеобща приложимост на името - така наречен принцип " ерга омнес ", който планува новото име да се употребява и за двустранна и интернационална, и за вътрешна приложимост.

Конституционните промени, издействани от Гърция, са единствено 2 - в член 3 (за границите на Македония и опцията те да бъдат променяни посредством ремонти в главния закон) и член 49 (според който Македония " се грижи за ситуацията и правата на представителите на македонския народ в прилежащите земи и изселниците от Македония " ).

Публикацията на МКД пък сочи, че Атина и Скопие са приели " компромис " - всеобща приложимост на новото име, само че без смяна на македонския език и народ ( " на идентичността ", от която управляващите в Скопие не желаят да отстъпят). В хода на диалозите в Ню Йорк е имало спор дали името и националността би трябвало постоянно да бъдат придружени от записка, че става въпрос за славянски генезис, откъслечен с този на жителите на гръцка Македония.

Двете претенции - за " ерга омнес " и смяна в конституцията - бяха съществени за Атина, само че сложни за приемане от Скопие.

В изявлението си за държавната телевизия ЕРТ в понеделник външният министър на Гърция Никос Коциас сподели, че договорът е 20 страници, и без да изяснява кое е признатото от двете страни име, добави, че то е " включено в пакета и би трябвало да го разгласят двамата министър председатели ", само че изреди трите разновидността, останали на масата в последната фаза на договарянията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР