Македонският подполковник доволен от военния ни парад Авиопарадът долетя над

...
Македонският подполковник доволен от военния ни парад Авиопарадът долетя над
Коментари Харесай

С парад почитат 140-ата годишнина на Българската армия

Македонският подполковник удовлетворен от военния ни церемониал Авиопарадът долетя над общината

С боен церемониал в София през днешния ден страната отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската войска. През тази година се навършват 140 година от основаването на Българската войска и по тази причина се чака събитието да премине с особена церемониалност.

 

В 9 ч. президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще взе участие в тържествения водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска и ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец на пл. " Свети Александър Невски " в София, написа Дневник.

 

В 10.00 часа той ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска на пл. " Княз Александър I " в столицата след което ще произнесе тържествено слово. От 10.30 часа ще се организира обичайният Гергьовденски церемониал. Два часа по-късно президентът Румен Радев ще участва на възпоменателна гала по случай 6 май на българския боен мемориал в Ново село в Република Македония.

Във Военният церемониал ще вземат участие тежка техника и самолети. По жълтите павета ще преминат мостри от съвсем всички машини на въоръжение в армията – танк Т-72, самоходна гаубица " 2С-1 ", бойни машини на пехотата БМП, МТЛБ и БТР, ракетни и зенитни комплекси, гаубици, бронирани " Мерцедес " G 270, " Хамър ", " Commando seleсt ", " Guardian " и " SAND CAT " и други. Военновъздушните сили ще показват летателна техника, която е на въоръжение сега.

 

Бойна част македонски военнослужещи за първи път ще взе участие в парада в София. В София пристигна рота с бройка 80 индивида, като 64 от тях ще маршируват в общоприета групировка 8 по 8 души, а останалите ще са логистика и поддръжка. Не се планува присъединяване на бойна техника от югоизточната съседка.

 

Целият състав на столичната дирекция на полицията, както и звената за противопоставяне на тероризма, ще бъдат ангажирани с защитата на публичния ред в празничния ден. Ще бъдат построени специфични пропусквателни пунктове и няма да бъдат допускани хора в нетрезво положение.

 
Военните музеи ще имат специфична стратегия
 

По мотив празника Националният военноисторически музей ще бъде със специфична стратегия и свободен вход.За пръв път през днешния ден посетителите ще могат да прегледат най-новата галерия " Враг/Приятел ", която разкрива комплицирания пъзел на военните и политическите взаимоотношения сред България и три страни, изиграли основна
роля в историята на Третата българска страна – Турция, Русия и Германия. В изложбата се преплитат експонати-уникати – владеене на царските семейства, и такива, свързани със събития и хора, чиито ориси са белязани от междудържавните връзки. Посетителите ще имат опция да видят фелдмаршалския скиптър на
Фердинанд I, връчен му от немския кайзер Вилхелм II, сабя, подарена на престолонаследника Борис от неговия кръстник – съветския император Николай II, знака на Временното съветско ръководство и други.

 

Гостите на музея ще могат да влязат в кабините за ръководство на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция, както и да опитат присъщата за войнишката кухня фасул супа, приготвена от същински боен готвач. Пред тях ще свири Представителният духов оркестър на Сухопътни войски и ще бъде показан филмът
" Помни войната 1915 – 1918. I част ".

 

С Ден на отворени порти празникът ще бъде маркиран и във филиалите на музея – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР