Македонският парламент одобри т.нар. френско предложение за започване на преговори

...
Македонският парламент одобри т.нар. френско предложение за започване на преговори
Коментари Харесай

Северна Македония прие френското предложение

Македонският парламент утвърди така наречен " френско предложение " за започване на договаряния за участие на страната в Европейския съюз, съобщи БГНЕС.

Предложението беше подкрепено от 68 народни представители. В пленарната зала участваха 69 от общо 120 депутати.

" За " гласоподаваха депутатите от ръководещата коалиция, а също и народните представители от опозиционните албански обединения.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

Гласуването протече по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в Народното събрание участва и посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гир.

На днешното съвещание депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев посочи, че СДСМ отсега нататък ще се назовава СДС-България и заплаши министър-председателя и всички от властта, че " ще лежат в пандиза за изменничество, ще лежат и ще дават отговор, тъй като македонският народ е толерантен, македонският народ го е посочил през историята, македонският народ е и мирен, македонците умеят да простят, само че за някои неща няма амнистия ", цитира думите му македонското електронно издание " Курир ".

Дискусията през последните два дни мина в напрегната атмосфера. Дебат всъщност за френското предложение по този начин и не се състоя, а прерасна в антибългарска нервност, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и даже дезинфекция.

Преди началото на дебатите в македонския парламент открити писма с апел да се одобри френското предложение насочиха френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

През цялата минала седмица опозицията в РСМ организираше митинги против приемането на френското предложение.

В края на юни българският парламент даде своето утвърждение, доказано и с решение на държавното управление.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР