Македонският парламент одобри Договора за разрешаване на спора за името

...
Македонският парламент одобри Договора за разрешаване на спора за името
Коментари Харесай

Македонският парламент одобри Договора за решаване на спора за името с Гърция

Македонският парламент утвърди Договора за разрешаване на разногласието за името с Гърция , съобщи БГНЕС.
69 депутати гласоподаваха " За " ратификацията на Договора. Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не участваха в пленарната зала по време на гласуването. Сега Договорът ще бъде изпратен до президента Георге Иванов за автограф. Той има 7-дневен период за изговаряне. Ако наложи несъгласие, Договорът ще би трябвало да се прегласува в Народното събрание. В този случай за него ще би трябвало да гласоподават най-малко 61 народни представители.
" Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и дава почтено и задоволително решение за двете страни, с което вечно се удостоверява македонската еднаквост и език ". Това сподели преди гласуването министър председателят Зоран Заев. " Имаме ясни доказателства за нашата македонска еднаквост, за нашия македонски език, в продължение на епохи и епохи. Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в полза на бъдещето на жителите и на нашите деца, за едно спокойно бъдеще. Нека да отхвърлим операциите и да дадем късмет за съглашението ", съобщи още Заев.
Той акцентира, че съглашението е подкрепено от всички интернационалните сътрудници, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще. Заев чака дата за договаряния от Съвета на Европейски Съюз до края на месеца. Министър-председателят прикани за обединяване в полза на общото бъдеще.
" Вместо горчивината и гнева, дано дружно да пишем бъдещите страници, да водим жителите към обща процъфтяваща Македония, следвайки образеца на напредналите европейски страни. Получаваме другар и стратегически сътрудник, подсигуряваме стабилността и сигурността на Македония, отваряме пътя към Европейски Съюз и НАТО. Ние реализираме устрема на нашите предшественици да бъдат приети от всички като македонци, говорещи македонски. Това е исторически акт, посредством който Македония и жителите ѝ имат късмет ", сподели още министър председателят Зоран Заев. Той уточни, че тематиката за участието на Македония в НАТО ще влезе в дневния ред на срещата на върха на 11-и и 12-и юли .


Спорът за името на Република Македония е неуреден проблем сред Гърция и Република Македония за формалното название на Република Македония, нейното население и нейния език. Спорът ескалира до най-висока точка и се наложи интернационално ходатайство, в това число опити за резолюция от страна на Организация на обединените нации. Във всички публични документи на страната тя се самоназовава Република Македония. От оповестяването на независимостта съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща невиждана опозиция от страна на Гърция.
Според гръцките политици името „ Македония “ е обидно за гърците и провокира комплициране и морална щета за Гърция. Според публична Атина потреблението на това име за страната оставя усещането, че Македония е единствено Скопие и всичко, обвързвано с това име, му принадлежи. Чрез правото си на несъгласие Гърция не позволява признаването на самостоятелната страна под това име. Заради този проблем Организацията на обединените народи и Европейският съюз признават страната, употребявайки „ краткотрайното “ (до разрешаване на спора) име the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бивша югославска Република Македония) и в доста публични и интернационалните документи се употребява това име. Граждански организации на републиката афишират това име за обидно и упорстват за отпадането му.
Редица страни, в това число четири от непрекъснатите членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (САЩ, Англия, Русия и Китай) признават Македония също под името Република Македония (Republic of Macedonia). На срещата в Букурещ на НАТО през 2008 година Гърция употребява правото си на несъгласие, поради неразрешения спор за името на Република Македония.

На историческа гала на Преспанското езеро на 17 юни министър председателите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, подписаха съглашение за името " Република Северна Македония " .

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР