Македонският парламент едва не се превърна в боксов ринг, коментира

...
Македонският парламент едва не се превърна в боксов ринг, коментира
Коментари Харесай

Страсти и сблъсъци в македонския парламент заради закона за албанския език

Македонският парламент едвам не се трансформира в боксов кръг, разяснява сръбското радио Б92. На инфарктно съвещание на органа на законодателната власт през вчерашния ден за малко да не стигна до конфликт сред някогашния министър председател и водач на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и ръководителя на Народното събрание и лидер на албанския Демократичен съюз за интеграция Талаат Джафери. На оповестени фрагменти по какъв начин Груевски и негови сътрудници се доближават към парламентарната естрада.

Той се качва на председателското място и се пробва да изключи микрофона на водача на парламентаристите. Малко по-късно двамата политици се изправят един и против различен и по какъв начин Груевски хваща за ръката Джафери. Баталните подиуми в пленарната зала бяха предотвратени след намесата на квесторите.

Поводът за напрежението бе гласуването на ветото върху Закона за езика, наложено от президента на югозападната ни съседка Георге Иванов. Той се разгласи срещу нормативния акт, който дава статут албанския като втори формален език в страната. Държавният глава в края на януари съобщи, че значимите въпроси би трябвало да се вземат решение с гласовете на минимум 80 от 120-те депутати в Собранието.

Законодателите в сряда след излизането на сътрудниците си от опозицията с 64 гласа " За " и без нито " Против " и " Въздържал се " дадоха формален статут на родния за към 20% от македонските жители език.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР