Македонските историци изгубиха 3 години в нежеланието си да приемат

...
Македонските историци изгубиха 3 години в нежеланието си да приемат
Коментари Харесай

Проф. Димитров: РСМ загуби 3 г., неприемайки общата история

Македонските историци изгубиха 3 години в нежеланието си да одобряват формулировките от, в който доста ясно е казано, че България и районен съд Македония имат обща история. Това съобщи пред бТВ, съпредседател от българска страна на.
Той акцентира, че не е съществено македонската страна да упреква България за неналичието на прогрес поради политическите процеси у нас през последните месеци, свързани с парламентарните избори. Проф. Димитров напомни, че точно македонските историци са употребявали изборите в тяхната страна като опрощение за блокиране на работата на Съвместната комисия, като това блокиране е траяло след това и с оправданието, че има пандемия от ковид.
Проф. Димитров е безапелационен, че външен напън на първо място от страни-членки на Европейски Съюз, на който по този начин се надяват и политиците, и историците в Скопие, няма да докара до смяна на позицията у нас.
„ Не съм политик, надалеч съм от политическите сфери, само че като човек с прочут дипломатически опит мога да кажа, че няма по какъв начин да ни се окаже напън, в случай че ние пазиме ясно българските позиции “, уточни историкът, който е бил български дипломат в районен съд Македония.
Според него най-големият проблем е, че Смесената комисия към момента се намира в ранното Средновековие, т.е. македонската страна оспорва българския темперамент на Самуиловото царство , което е в несъгласие както на историческите извори, по този начин и на актуалните достижения на международната медиавистика.
Нашите сътрудници не са съгласни с историческите извори. Те спекулират с тези от обществената просвета, а не исторически. Според тях в средновековието не се е формирала народност, по тази причина не може да се приказва, че Самуиловото царство е българско, само че в това време споделят, че то е македонско – към този момент има образувана македонска националност. По този метод сами си опонират, изясни проф. Ангел Димитров.
„ Когато имаме едно тотално разминаване на гледните точки, тогава се губи доверието в колегиалната и професионална работа на взаимната комисия... Всички старания на македонската страна не са съсредоточени в търсенето на контакти и намирането на съгласие на високо държавно равнище “, добави той.
Проф. Димитров съобщи, че след към две седмици през юни следва 14-та подред среща на Смесената комисия. „ Започвам да си задавам въпроса, в случай че до момента нашите македонски сътрудници повече се държат като охранители на легенди, само че в този момент към този момент стартирам да мисля, че те стартират да се държат като идеолози на тази антибългарска позиция, на която сме очевидци от предишното лято “, добави той.
За взаимните обвинявания в операция на публичното мнение и политическа интервенция в работата на историците - пред bTV приказва и съпредседателят на взаимната комисия от македонска страна.
Последното 13-о съвещание на комисията преди месец се оказа съдбовно поради последвалите обвинявания от българска страна в извършване на политически поръчки и пропагандни офанзиви от Скопие към София.
„ Не може непрекъснато да обвинявате другата страна, а вие да заемате позиция, че вие сте тези, които споделят истината, че вашият метод към работата е същинският и да очаквате другата страна всичко това да го приема и да не реагира на това “, споделя Драги Георгиев.
Особен отзив край Вардар имат мненията на съпредседателя от българска страна – проф. Ангел Димитров.
„ Бях сърдит от неговото отношение – ние към момента бяхме в министерството, не бяхме излезли от постройката, след конференцията, след срещата, а той към този момент даваше изказване, в която, с тази неговата позната изразителност, обвиняваща към нашата страна, даваше изявление. И до в този момент не сме имали такава реакция от която и да е страна, че ние сме говорили лъжи или разпространяваме някакви подправени вести в нашето общество “, разяснява Георгиев.
И двете страни обаче удостоверяват сериозната смяна в работата на комисията след началото на 2019 година, когато българският парламент ратифицира Протокола за присъединението на Северна Македония към НАТО.
„ Духът на работата на комисията се промени поради някои други неща, не заради това, че България даде поддръжка за влизането на Македония в НАТО и с това ние сме изпълнили нашата цел и не желаеме към този момент да работим. Ако беше по този начин, може би тази страна щеше да прекъсне работата на комисията, в случай че това беше задачата. А това безусловно не е задачата “, твърди Георгиев.
„ Промяната в работата на комисията се случи поради няколко, бих споделил, политически събития, заявления, които бяха на първо място признати в българското общество. Ако ние би трябвало да изградим обща позиция с комисията, с българските сътрудници от комисията, по тази причина да вземем за пример, че би трябвало дружно да честваме Гоце Делчев, а преди този момент страната, с която би трябвало не го признава македонския език, твърди, че ние сме нация от `44-а година, на Тито и на Коминтерна, по какъв начин ние можем да дадем такава рекомендация на нашето държавно управление? Как можем страна, която не ни признава такива, каквито ние считаме, че съществуваме като нация, да дадем една такава рекомендация? И по какъв метод това общество тук ще одобри тази рекомендация? Значи, ние можем по този метод да създадем единствено още по-голям проблем – и в македонското общество, и в българското общество “, споделя Георгиев.
По време на парламентарния избор в Северна Македония членовете на комисията в Скопие избраха да не стават част от предизборния спор.
„ Ние знаехме, че работата на комисията ще бъде във фокуса на интереса на тази акция. Ние предложихме на нашите сътрудници да имаме виртуални срещи, онлайн, както в този момент по време на пандемията, само че, за жалост, това не беше признато от българските сътрудници и беше показано, мога да кажа, неточно пред българското общество, все едно ние сме прекъснали работата на комисията “, споделят от македонска страна.
 Проф. Ангел Димитров: Северна Македония нервничи и извършва политическа поръчка Проф. Ангел Димитров: Северна Македония нервничи и извършва политическа поръчка
Нашите сътрудници станаха извънредно интензивно в основаването на пропагандна офанзивата против нас и клевети по отношение на нас. Toва съобщи съпредсед...
По време на последната среща тематика на спор е било Самуиловото царство. „ Българската страна упорства за това Самуиловата страна да бъде показана само като българска страна. И това е доста съответна и императивна рекомендация. В нито една наша рекомендация ние не пишем, не твърдим, че това е македонско царство. В избрани наши учебници може би написа такова нещо. Но към самото пояснение на изворите, на самия темперамент на тази страна, съгласно нас, разрешават да се допусне една по-различна вероятност на това царство “, разяснява Георгиев.
Според Георгиев в книгите и проучванията съществуват текстове, съгласно които е допустимо тази страна да се пояснява като „ друга от българската “.
Георгиев твърди, че досега комисията не е усетила напън от управляващите в Северна Македония.
„ На мен ми се случва на улицата да ми се заканват: Продавате историята! Внимавайте какво вършиме! Историята ще ви съди вас! " От друга страна, други ме поддържат: „ Дръжте се, не се давайте! Така би трябвало! Пазете го това! “ Така че всички не сме резултат на един политическо-социален подтекст там където живеем “, споделя той.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР