Македонските граждани извършиха и последната институционална промяна в страната. В

...
Македонските граждани извършиха и последната институционална промяна в страната. В
Коментари Харесай

МАКЕДОНИЯ РЕШИ: Пендаровски е новият президент

Македонските жители направиха и последната институционална смяна в страната. В неделя те превзеха последната цитадела на избягалия някогашен министър председател Никола Груевски - президентската институция. Стево Пендаровски е първият президент на Република Северна Македония. Той победи претендента на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Пендаровски бе повдигнат от ръководещата партия на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/.

Държавната изборна комисия /ДИК/ заяви, че Стево Пендаровски получава над 51.75% от подадените гласове. До момента са преброени над 98 на 100 от бюлетините. Давкова получава поддръжката на 44.65 на 100 от гласоподавателите. За Пендаровски са дали своят вот 427 363 души, а за Давкова - 368 679 души. 29 748 са невалидните бюлетини. Избирателната интензивност е 46.44 на 100. Правото си на глас са упражнили 825 790 жители.

„ Ще бъда президент на всички, ще поддържам държавното управление за всички значими планове, ще му бъда съдружник в полза на жителите, ще бъда президент на страна, от която няма да се посрамите “, сподели довечера Стево Пендаровски, откакто бяха оповестени резултатите от втория тур на президентските избори, в който той води с над 55 000 гласа пред съперника си.

„ На тези избори вие решихте да вървим напред дружно. Ттова е успеха на болшинството от жителите на Република Северна Македония, които, без значение от етническата или политическата си принадлежност, се сплотиха и обявиха, че продължаваме напред. Днес жителите завоюваха и тържествено желая да оповестя, че ще послужвам правдиво на всички “, сподели Пендаровски.

„ Резултатът от президентските избори у нас е още по-успешен, тъй като тези избори са победа на обединяването и единството. Присъединявам се към управлението в тази страна за Евроатлантическата република Северна Македония. Аз ще се стремя към правова страна и ще заставам зад всеки почтен жител, ще ви обединя и ще бъда фактор за непоклатимост, а не за рецесии “, съобщи Пендаровски.

Той благодари на премиера Зоран Заев и на цялото държавно управление както и на всички 31 политически партии, които, както той сподели, стоят зад тази идея. Специални благодарности Пендаровски изрече на Гордана Силяновска и Блерим Река за присъединяване и приноса им в демократичните избори.

„ Проведохме сполучливи и демократични избори и избрахме европейски президент “, разяснява Заев.

Досегашният президент Георге Иванов, който бе персонален избор на Груевски, на няколко пъти изправи страната пред заплахата от цивилен и междуетнически конфликти. През последните две години той отхвърляше да подпише гласуваните от Народното събрание закони. Отказа да подпише и Преспанското съглашение, което откри пътя към евроатлантическата интеграция на страната.

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил основен консултант за националната сигурност на починалия президент Борис Трайковски, а по-късно заема същата служба при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски сред 2005 и 2009 година По този метод Пендаровски работи за двете водещи партии - в началото за ВМРО-ДПМНЕ, а по-късно и за СДСМ.

От 2008 до 2014 година работи в Университета „ Американ колидж “ в Скопие, където преподава интернационална сигурност, глобализация, международна политика и Съединени американски щати

На президентските избори през 2014 година СДСМ издигна кандидатурата му за конкурент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.

Социалдемократите взеха решение да заложат още веднъж на него на тези избори. Той счита, че след години на разделяне в този момент Македония се нуждае от междупартиен разговор, а президентът би трябвало да бъде глас на разсъдъка.

Пендаровски дава обещание кабинетът на президента да отразява мултикултурния темперамент на обществото. „ Аз ще бъда президент на всички жители и първо ще го потвърдя в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани съгласно тяхната подготвеност и професионализъм “, сподели той.

След като много време беше народен координатор за присъединението на Македония към НАТО, неотдавна Пендаровски съобщи, че през 2020 година Скопие към този момент ще е столица на държава-членка на Северноатлантическия алианс.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР