Македонската църква е в очакване българската да я признае за

...
Македонската църква е в очакване българската да я признае за
Коментари Харесай

Ще стане ли БПЦ „майка” на македонската църква

Македонската черква е в очакване българската да я признае за самостоятелна. Искането първо беше оповестено в ефира на bTV.

В специфичното издание на „ Тази сутрин” от Македония струмишкият митрополит Наум стана първият македонски свещеник, който изиска да се възвърне общението сред двете духовни институции.

Процедурата може да стартира на 27 ноември по време на постоянното съвещание на Светия синод. „ В македонската черква са достигнали до изводите, че българската патриаршия може да подкрепи процеса по признаването”, счита богословът доцент Костадин Нушев.

Македонската православна черква е основана в края на Втората международна война, само че до през днешния ден не е приета от нито една от 20-те православни църкви. Още при започване на септември от партия " Възраждане " също желаеха българската патриаршия в качеството на църква-майка да признае македонската за своя „ дъщеря”.

--> „ В листата на православните църкви тя ще бъде записана като дъщерна черква. Руши се системата на македонизма, наложена принудително в Македония след 1945-та от тогавашния комунистически режим”, разяснява водачът на „ Възраждане” Костадин Костадинов.

Признаването изисква цялостното единодушие на всички поместни православни църкви и свикването на общ събор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР