Македонската нация никога не е съществувала. Това заявява гръцкият премиер

...
Македонската нация никога не е съществувала. Това заявява гръцкият премиер
Коментари Харесай

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Македонската нация в никакъв случай не е съществувала. Това декларира гръцкият министър председател Алексис Ципрас в изявление за вестник " Етнос ", представено от портала " Нюз 24/7 ".

Интервюто на Ципрас ще бъде оповестено на следващия ден.

В него той подборно се стопира на разногласието за името с Република Македония, вероятните решения, показва какво име би приело гръцкото държавно управление и акцентира смисъла на въпроса за иредентизма.

Във връзка с диаметрално противоположната позицията на неговия съдружен сътрудник партията " Независими гърци "  по въпроса с името, Ципрас съобщи следното: " Панос Каменос няма да стане Андонис Самарас ", с което акцентира, че водачът на " Независими гърци "  няма да сътвори проблем за държавното управление.

Андонис Самарас беше външен министър в държавното управление на Константинос Мицотакис (1990-1993 г.). Именно тогава избухна разногласието за името сред Атина и Скопие. Самарас зае последна позиция и не беше склонен с Мицотакис. Той напусна ръководещата тогава " Нова народна власт "  и сътвори своя дясна партия " Политическа пролет ". Това беше една от аргументите за рухването от власт на обичания министър председател на гърците Мицотакис през октомври 1993 година и връщането във властта на Андреас Папандреу и ПАСОК.

Впоследствие Самарас се завърна в редиците на " Нова народна власт ", която оглави и стана министър председател. Неотдавна той напусна лидерския пост.

Междувременно анкета сподели, че 63% от гърците желаят да се откри взаимноприемливо решение за името на Македония.

На въпрос дали Гърция печели или губи поради разногласието за името, 70% са дали отговор, че е изгубила.

Директорът на организация Алко, провела анкетата, Костас Панагопулос разяснява, че в анкетата не са били включени съответни разновидности за името на Македония, и означи, че резултатите от изследването евентуално биха претърпели промени, в случай че се спомене съответно предложение за името.

От друга страна, Обединената македонска диаспора (ОМД) поддържа акцията " Нашето име е Македония " на Македонското интернационално придвижване за човешки права и се причисли към настояването македонските власти  да прекратят договарянията с Гърция за смяна на името , съобщи организация МИА.

ОМД прикани Организация на обединените нации, Европейския съюз, НАТО и страните, които не признават името Република Македония, да трансформират решението си.

" Общо 137 страни към този момент признаха същинското име на Македония, което е към две трети от броя на страните в Общото заседание на Организация на обединените нации. Сред тези страни са и четири от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност. В интернационалното право няма случай някое държавно управление да има такава мощност или престиж, че да дефинира какво име ще има друга самостоятелна и суверенна страна ", показва ОМД.

Организацията акцентира, че Македония е единствената страна в света, която не може да употребява името си в Организация на обединените нации, и признаването ѝ под името Република Македония е належащо, законно и наложително./ vesti.bg

 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР