Македонската идентичност и език не са и не може да

...
Македонската идентичност и език не са и не може да
Коментари Харесай

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Македонската еднаквост и език не са и не може да бъдат предмет на каквито и да са договаряния. Нашата еднаквост и македонският език са резултат на културен и теоретичен факт, резултат на дългогодишното историческо и културно развиване, декларира президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в оповестено през днешния ден изявление за сръбския вестник " Политика ".

Процесът на развиване на нашата еднаквост и език по нищо не се разграничава от развиването на езиците и културите на прилежащите нации, акцентира Пендаровски в изявлението за сръбския вестник. В съпоставяне със съседите си Северна Македония най-късно приключва своята държавност посредством комплициран развой на битка за национално избавление и равноправност и евентуално този фактор има огромно въздействие върху избрани трендове на отказване в част от обществеността и политиците в прилежащите страни.

Нашата държавност и нашият общоприет език обаче са приключен развой и този факт би трябвало да бъде признат от всички като основен фактор за построяването на съдействие, като се има поради, че всички прилежащи страни имат същата стратегическа ориентировка към Европейски Съюз, сподели Пендаровски. В изявлението президентът приказва и за пътя на европейска интеграция на страната, за разногласието с България и за помощта, която страната получи от Сърбия за справяне с последствията от панденията.

" Ние сме признателни на другарска Сърбия за навременната помощ за справяне с последствията от пандемията и изключително в процеса на имунизация. Сърбия направи всичко по опциите си да ни помогне и ние ценим този другарски жест и няма да го забравим ", споделя Пендаровски.

Той прави оценка диалозите с президента Румен Радев в Скопие и Рим като " положителен сигнал за връзките сред двете страни и понижаване на напрежението, подгрявано по разнообразни способи в миналия интервал ".

" Вярвам, че е в полза на двете страни, а и на самия Европейски Съюз, час по-скоро да се откри излаз от обстановката и в този подтекст оценяваме напъните на Португалското председателство на Европейски Съюз. Смятаме тяхното предложение за солидна основа за по-нататъшното водене на диалозите. Двете страни имат потенциал да вземат решение въпросите посредством разговор. Впрочем ние доказахме това с подписването на Договора за добросъседство и съдействие с България през 2017 година, който е доста значим контракт и съставлява основа за построяването на по-нататъшните връзки и съдействието сред двете страни и доближаване на двата народа ", споделя Пендаровски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР