Македония върви по верния път и ако продължава по него,

...
Македония върви по верния път и ако продължава по него,
Коментари Харесай

Разрешете спора с Гърция и до няколко месеца можете да получите покана за ЕС, обяви Юнкер в Скопие

" Македония върви по правилния път и в случай че продължава по него, до няколко месеца може да получи рекомендация от Европейска комисия ".

Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на визитата си в Скопие, оповестява БГНЕС.



Той акцентира, че не е пристигнал в Скопие, с цел да заяви точната дата за започване на договарянията за участие на Македония с Европейски Съюз , само че съобщи, че страната е постигнала прогрес и в случай че продължи да се движи в същата посока, до няколко месеца може да получи предстоящата рекомендация за започване на договаряния.

 Македония с жест към Гърция – сменя пътните знаци
Македония с жест към Гърция – сменя пътните знаци

Първите 25 пътни знака са отстранени

През миналия интервал Македония е направила промени, които изненадаха света, а договорът с България усили репутацията на страната в Европейски Съюз. Става дума за помиряване на историята и географията, за решение на дългогодишни проблеми. Направихме това с други страни, ще го създадем и с вас, посочи Юнкер на конференция с македонския министър председател Зоран Заев.

 Македония и Гърция покрай решение на разногласието за името, удовлетворена Меркел
Македония и Гърция покрай решение на разногласието за името, удовлетворена Меркел

Меркел се срещна с премиера на Македония Зоран Заев

Шефът на Европейска комисия, представен от АП, прикани Скопие да позволи дългогодишния спор за името с Гърция , с цел да може страната да стартира договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

 Снимка 342179
Източник:

Той похвали подетите от Скопие промени за присъединение към съюза, само че прикани държавното управление да уреди 25-годишния спор за македонското име.

Свършете си работата с Гърция, прикани той.

От своя страна Заев акцентира, че за държавното управление в Скопие е задоволително име с географски определител , който да разграничава Македония и едноименния район в Гърция.

 25 година България мълча за името на Македония, а в този момент оказва напън, възмути се Любчо Георгиевски
25 година България мълча за името на Македония, а в този момент оказва напън, възмути се Любчо Георгиевски

Този вид напън е непоследователен, тъй като изминаха 25 година

" Настояваме за решение, което да е трайно, да зачита достолепието и да пази идентичността и на двете страни ", разясни Заев.

Юнкер дойде в Скопие като част от първата му спирка от обиколка в шест балкански страни, написа " Катимерини ".

 Снимка 342177
Източник:

В известие в " Туитър " представителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас акцентира, че Юнкер е дошъл в Македония, откакто формалните управляващи преименуваха летището в Скопие и основна автомагистрала, а също по този начин отстраниха знаци, носещи името Александър Велики, в символ на благосклонност.

Наскоро държавното управление реши да преименува главното летище " Александър Велики " на Международно летище " Скопие " и главната автомагистрала до Гърция на " Приятелство ".

Юнкер " дойде на Международно летище " Скопие " и по-късно се насочи по автомагистрала " Приятелство ", означи представителят и добави, че това е " най-хубавият старт на обиколката на Западните Балкани. Излекуване на раните от предишното, създаване на европейско бъдеще на непоклатимост и нови благоприятни условия ".

След Македония Юнкер ще посети Албания, Сърбия, България, Босна и Херцеговина и Косово.

Посещението на Юнкер се преглежда като опит за поощряване на страните от Западните Балкани да се концентрират върху стремежите за присъединение към Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР