Македония никога не е била по-близо до решаването на 25-годишния

...
Македония никога не е била по-близо до решаването на 25-годишния
Коментари Харесай

Заев: Македония се доближи до решаването на спора за името с Гърция

Македония в никакъв случай не е била по-близо до решаването на 25-годишния си спор с Гърция, само че даже и да не успее, Скопие ще продължи да се интегрира с Европа. " Смятам, че в никакъв случай не сме имали по-добри условия, с цел да намерим изцяло решение, което ще продължи епохи и ще остане вечно ", съобщи в изявление за организация France Presse, представено от БГНЕС, министър председателят Зоран Заев.
Припомняме, че дългогодишният спор за името сред Македония и Гърция е от 1991 година, когато Скопие разгласи самостоятелност след рухването на комунистическа Югославия. Атина се опълчва на името на Македония, тъй като има своя лична северна провинция, наречена Македония, и се притеснява, че това може да значи териториални упоритости.
" Ако разногласието не бъде решен, светът няма да свърши ", сподели Заев. " Ние ще донесем Европа тук в Скопие (столицата - бел. ред.). И ще прокараме европейския дневен ред по един или различен метод ", разяснява още Заев.

Поради разногласието Македония бе принудена да се причисли към Организацията на обединените народи под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ). Гръцките закани за несъгласие също попречват кандидатурата на Скопие за участие в Европейския съюз и НАТО. Разговорите с посредничеството на Организация на обединените нации за споразумяване на разногласието бяха обновени, откакто социалдемократите на Заев завоюваха предходната година изборите, откакто отстраниха партията на националистите ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски след повече от 10 години на власт.
На договарянията беше реализиран прогрес, откакто Македония се съгласи през февруари да промени името на летище " Александър Велики " на столицата на Международно летище Скопие в символ на благосклонност за Гърция. Македония също беше упрекната в заграбване на знаци и фигури, които исторически се смятат за част от гръцката просвета като Александър Велики. Магистралата, свързваща Македония с Гърция, също се преименува на " Магистрала за другарство ".
Сега Заев сподели, че е " удовлетворен ", че " огромна част от проблемите " сред Македония и Гърция са били решени и че е оптимист за окончателното уреждане. По-рано той съобщи, че до лятото може да се реализира съглашение. 43-годишният министър председател обаче отхвърли да влезе в детайлности за продължаващите диалози, като съобщи, че " може да унищожи целия развой ".

По-рано тази седмица Европейската комисия предложи започването на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Скопие, претендент за Европейски Съюз от 2005 година насам, което развиване Заев дефинира като " насърчаващо ". " Това е обръщение на отворените порти, което е доста значимо за Македония ", уточни той, като добави, че над 75% от македонците поддържат интеграцията на страната в Европейски Съюз и НАТО. " Това обаче не значи, че не би трябвало да подобряваме съдействието с други страни, в това число с Руската федерация ", сподели Заев.
Русия намерено възрази против стремежите на други славянски страни на Балканите да се причислят към НАТО. Най-скоро това се случи, откакто Черна гора стана член в средата на 2017 година
" Искам да подобря съдействието с Русия ", сподели Заев. " Руската федерация би трябвало да знае, че за нас няма опция на НАТО и Европейския съюз, ние ще продължим да се концентрираме върху този път. Това е нашето безусловно право, нашите упования и по какъв начин виждаме бъдещето на тази страна и хората, които живеят тук ", безапелационен бе македонският министър председател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР