Макар времето вече да напомня за късна есен, това не

...
Макар времето вече да напомня за късна есен, това не
Коментари Харесай

Уикенд в Свежен

Макар времето към този момент да припомня за късна есен, това не значи, че би трябвало да се затворим у дома за почивните дни и нищо да не вършим. Дори в противен случай, няма по-добро решение от това да се насладим на пъстрота килим на есенните дървета от едно китно планинско село с богата и забавна история като Свежен .

Как да стигнем

Разположено е в Сърнена Средна гора, област Пловдив. Селото се намира на 32 километра от Карлово и на към 62 км от Пловдив. Има няколко метода да стигне до него, само че предлагаме маршрута Карлово-Баня-Бегунци-Домлян-Мраченик-Свежен, тъй като там пътната настилка е в по-добро положение.

 Уикенд в Карлово
Уикенд в Карлово

Какво да вършим и да забележим в града на Васил Левски

Свежен

Село Свежен е архитектурно-исторически резерват. Основано е през 14 век и преди Освобождението е било околийски център, в който са влизали 62 села.

 Снимка 385573

Селото е опожарено през лятото на 1877 година по време на Руско-турската освободителна война. От над 1200 къщи остават към 100.

Богата история и впечатляваща архитектура се преплитат в село Свежен, което и до през днешния ден не стопира да споделя за претърпяното по дребните си криволичещи улици, цялостни с чувство за българщина.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Dimitar Kachamakov (@dimitarkachamakov) на Апр 17, 2017 в 11:47 PDT

Един кмет, Фейсбук и едно село


В момента в Свежен живеят под 200 непрекъснати поданици, само че лятото популацията доближава 1200 души, поради многото прииждащи от градовете хора, които изполват къщите си там за летни резиденции.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Vessela Nikova (@vesyna) на Апр 8, 2018 в 10:54 PDT

От 2015 година Христо Енков е кмет на село Свежен. Той има за цел да да върне остарялата популярност на селото, като се посвещава на всевъзможни начинания, с цел да го направи. Неслучайно загатваме името му, тъй като той е един от най-дейните кметове в България. Използва Фейсбук, с цел да споделя ежеседмично вести с цялата общественост. За тези, които нямат интернет, той принтира Фейсбук постовете си и ги окачва на стената пред постройката на кметството.

Архитектура

Селото е дълго и тясно - къщите са ситуирани на двата бряга на Свеженската река, а разхождайки се пешком ще се натъкнем и на часовниковата кула, която свидетелства за отношението и естетиката на хората живели в миналото там.

Образци на архитектурния подем по това време са и Джевизовата, Мушевата и други сходни къщи.

 Почистване на Серафимовата къща от локални поданици

Почистване на Серафимовата къща от локални поданици

Свежен е отечество и на някои значими български персони. Сред тях е полковник Владимир Серафимов, чийто монумент се издига в центъра на селото. Къщата му, позната като Серафимовата къща, пък е на 300 години.

Туризъм

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Katia Veleva-Benev (@katiavelevabenev) на Сеп 20, 2018 в 3:13 PDT

Съвсем покрай селото се намира чешмата " Жълтата вода ", която си коства да бъде забелязана. Ако желаеме да се разходим на по-голямо разстояние, може да отидем и до язовир Свежен, връх Братан, както и хижите Каваклийка, Братан и Свежен, а за какво не и малко по-далеч до язовир Домлян.

Една легенда


На връх Кадрафил, който се намира в покрайнините на селото, е ситуирана надгробната плоча в памет на Хаджи Димитър. Много откриватели настояват, че там е било обичаното място на славния челник. Според локална легенда и редица изтъкнати български историци точно там е и гробът на Хаджи Димитър.

 Снимка 385577

Твърди се, че войводата е ранен на Бузлуджа, само че е пренесен от негови приятели до връх Кадрафил, където умира. Свеженци и до през днешния ден се качват на върха на 6 август (тогава е умрял войводата), с цел да почетат паметта на Хаджи Димитър.

Нощувката

Има няколко фамилни къщи за посетители в Свежен, а наоколо до селото (на към час и половина пеша) в Средна гора е хижа Свежен, до която по черни пътища може да се стигне и с по-висока кола.


 Хижа Свежен

Хижа Свежен

Дали ще посетим село Свежен поради културно-историческото му завещание или заради обстоятелството, че е едно от най-китните и красиви планински села, няма значение, значимото е, че един уикенд там ни подсигурява страхотна отмора.


 Уикенд в Трън
Уикенд в Трън

Три места, които да забележим
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР