Макар в социалните мрежи да се създава усещане за нашествие,

...
Макар в социалните мрежи да се създава усещане за нашествие,
Коментари Харесай

Колко е опасна боровата процесионка и за какво да внимаваме?

Макар в обществените мрежи да се основава чувство за настъпление, съгласно специалисти за такова не може да става дума. Все отново би трябвало да сме деликатни
Сигнали от стопани на кучета, изгубили домашните си любимци след среща с избран тип гъсеници, заваляха в обществените мрежи в последните няколко седмици. Става дума за вида борова процесионка, която съгласно специалисти предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и даже гибел при ненавременна реакция. Летален излаз след " ужилване " (допир до космите му) от насекомото при хора у нас няма, само че гъсеницата е рискова освен за домашните любимци, а и за дребните деца, предизвестяват специалисти. 

Пред Нели Цветкова от Кюстендил - майка на малко дете, тази заран описа, че то настъпило гъсеницата и фамилията било посъветвано да измие обувката. Това обаче не помогнало и по краката му се появил обрив. Родителите завели детето в токсикологията в " Пирогов ", където лекарите им обяснили, че е получило алергична реакция.
Къде и по кое време се срещат боровите процесионки? 
Процесионки се срещат всяка пролет в борови и дъбови гори, основно в южните скатове на Стара планина, на Средна гора и в Родопите, където има основно дъбови и борови гори. Боровата процесионка се среща и в градските паркове, само че популациите им не са огромни. Експертите поучават да се пазим от дървета, в чиято корона има бяла, пухкава къделя. Това е подсказка, че там има ларви или че гъсеници към този момент слизат на земята.

Гъсениците се придвижват като " на влакче " в края на пролетта, когато слизат на земята. Там продължава виталният ѝ цикъл, който е към два месеца. Той включва пет процеса, които се реализират, до момента в който гъсеницата се трансформира в пеперуда, живееща 24 часа.
 Снимка: iStock by Getty Images С какво са рискови? 
Алергологът д-р Тихомир Мустаков обясни, че телата на боровата процесионка отделят два алергена и след среща с нея се част от хората получават алергична реакция, другата - токсична. Ако пък домакински любим оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до зной и гибел. 

Д-р Генко Мирев от общинския подслон в Казанлък посочи, че провалите зависят от имунната система на животното, което е било в досег с насекомото. " Някои са ужасно алергични, вършат анафилактичен потрес. Зависи и от количеството власинки, погълнати от животното ", добави той. 

Д-р Шасине Вели, доктор в Клиниката по незабавна токсикология към Военномедицинска академия, прибавя пред , че най-токсични са космите на гъсеницата, които могат да предизвикат обрив, конюнктивит, кашлица, болки в гърлото.  " Заради мощно токсичните косми на гъсеницата тя се възприема като " жилеща ". Космите съдържат отрови и белтък. При допиране на гъсеницата човек може да получи обрив, който от време на време е доста изразен ", изяснява тя. 
 Снимка: iStock by Getty Images
По думите ѝ е допустимо и да се получи вторично възпаление, което изисква сериозна лекарска интервенция.

" Космите на тези гъсеници елементарно се откъсват даже и от полъх на вятър, което води до инхалаторно въздействие върху човек или животно, в случай че попаднат по лигавиците им. Това може да аргументи конюнктивит, болки в гърлото или кашлица. Терапията на тези положения планува банкет на противоалергични лекарства, включващи антихистаминови и кортикостероидни медикаменти. При вторично засягане може да се употребяват кремове, съдържащи антибиотици, който е алергизиращ. Ако човек, потърпевш от такава гъсеница, е самичък, би трябвало да измие засегнатото място и да одобри антихистаминов медикамент ". 

По думите на доктор Вели обривите се демонстрират доста бързо и би било добре да се потърси лекарска помощ допустимо най-скоро след контакт с гъсеницата. " Ние не сме имали случаи на летален излаз измежду пациенти, които са били наранени от гъсениците ", сподели още тя. " При децата локалните прояви биха били по-обширни, само че в същинския смисъл на животозастрашаващи прояви не би трябвало да се стига, в случай че има вярна лекарска интервенция ", добави доктор Вели.

При хора, страдащи от хронични болести, има по-голям риск, само че при тях рискът е огромен и при ужилване от пчела или оса.
Какви ограничения се вземат? 
Екологът към Община Казанлък Петя Николова обясни, че нападението от борова процесионка е едва - под 30% и сподели какви ограничения се взимат: " Използваме биологичен способ за справяне. През юни ще заложим феромонови уловки. Те ще хващат мъжките типове. Дърветата се обезлистяват и унищожават от насекомото. В момента гъсениците какавидират и шушулките им са празни. Предстои да изрежем пашкулите по дърветата ". 

Д-р Шасине Вели от ВМА прибавя, че е добре позната и се прави се годишен мониторинг на разпространяването ѝ, като се взимат нужните ограничения от Изпълнителна организация по горите. През последните 15 години честотата на тези гъсеници е намаляла.

Д-р Вели поучава хората да заобикалят да вървят боси в регионите, в които видят къделите в короните на дърветата, да не допират гъсениците, а домашните любимци да не се позволяват наоколо до тях. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР