Макар шопската салата в менюто да е 10-12 лева, реалната

...
Макар шопската салата в менюто да е 10-12 лева, реалната
Коментари Харесай

Шопската ще удари 18 лева, ако отпаднат облекченията за бизнеса

Макар шопската салата в менюто да е 10-12 лв., действителната ѝ цена е 15 лв., защото продуктите са поскъпнали ужасно доста, съобщи Ричард Алибегов

Шопската салата би трябвало да удари 18-19 лв., в случай че се одобри концепцията на финансовото министерство ставката на Данък добавена стойност за заведенията за хранене, която в този момент е понижена на 9 на 100, да се върне на 20%. Такава цена обаче няма по какъв начин да се постави в менюто и половината отрасъл ще затвори, безапелационен е Ричард Алибегов, началник на Българската асоциация на заведенията, предава.

Заради предварително отпадане на нулевия данък за пропан-бутана и метана пък тези горива могат да нарастнат с 20-40 ст. Премахването на тези данъчни облекчения са част от ограниченията, оповестени от финансовия министър Росица Велкова за закърпване на дупката, която се обрисува в бюджета. Предложенията на МФ за промени в данъчните закони трябваше да бъдат оповестени за публично разискване през вчерашния ден, само че до публицистичното привършване на броя те към момента не бяха излезли. А от гласуването в Народното събрание зависи какво в последна сметка ще се одобри.

Цени

Макар шопската салата в менюто да е 10-12 лв., действителната ѝ цена е 15 лв., защото продуктите са поскъпнали ужасно доста. Ако и Данък добавена стойност се вдигне, шопската или салатата „ Цезар “, които са измежду поръчваните, би трябвало действително да стигнат 18-19 лв.. Никой ресторантьор обаче няма да напише в менюто си такава цена, тъй като насреща няма да има кой да ги купи, изясни Алибегов. По думите му, в случай че се одобряват концепциите на финансовото министерство, половината бранш ще затвори, тъй като няма да има кой да пазари. А в случай че се одобри и да се спрат обезщетенията за тока и да се вкара налог свръхпечалба, въобще няма да приказваме към този момент за никакъв бизнес, уточни още той.

Опит

Според Алибегов връщането на Данък добавена стойност на 20% за заведенията за хранене още веднъж няма да бъде признато в Народното събрание. Това е трети следващ опит, само че и този път няма да е сполучлив, счита той. Макар още да не е ясно по какъв начин ще се разпределят силите в бъдещия парламент, браншът разчита на партиите, които до момента са го подкрепили – ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и част от Българска социалистическа партия. Когато се образува новото Народно заседание, ресторантьорите ще изискат пониженият Данък добавена стойност да остане за непрекъснато. Сега е планувано 9-те % да важат единствено до края на тази година. Мотивите са, че браншът още не може да се възвърне от затварянето по време на Коронавирус рецесията. От 2 години Коронавирус ние девет месеца не можахме да се възползваме изобщо от тази ставка от 9%, защото бяхме затворени. Щетите, които се нанесоха за 2 година, не могат да бъдат изтрити с гумичка, тъй като някой е споделил, че към този момент няма Коронавирус рецесия, сподели Алибегов.

Горива

Финансовото министерство счита да предложи и да се отстрани нулевият данък на метана и пропан-бутана. От 1 юли и Данък добавена стойност за природния газ би трябвало да се върне от 9 на 20 на 100. Все още не е ясно дали ведомството ще предложи акцизите за тези горива да се възстановят на остарялото си равнище отпреди актуализацията на миналогодишния бюджет, когато тези облекчения бяха гласувани дружно с други ограничения за поддръжка на семействата и бизнеса поради инфлацията.

Отпадането на облекченията ще докара до повишаване на метана с 20-30, до 40 ст. на кг, предвижда волейболната легенда и притежател на метанстанции Любо Ганев. Той уточни, че цената на природния газ все още е доста повишена в международен мащаб. Промени се методът на пресмятане на цената, преди тя беше обвързана с петрола. Промени се и методът на доставка – вместо по тръби той се транспортира с кораби, което го оскъпява със 100 $ на 1000 кубика, уточни Ганев. Докато не се намерят нови снабдители, цената ще остане висока, счита той.

Таксита

В момента междинната цена на метана е 2,79 лв. за кг, а пропан-бутанът се продава за 1,20 лв. на литър, сочат данни от уеб страницата fuelo.net. Поскъпването на тези горива ще вдигне себестойността на таксиметровата услуга. Но след последните покачвания на цените към този момент няма доста площад за промяна, разяснява Красимир Цветков от Националния таксиметров профсъюз. Ако обаче цените тръгнат още веднъж стремглаво нагоре, бизнесът би трябвало да реагира, сподели той. Цветков напомни, че браншът не е могъл да се възползва от 25-те стотинки отстъпка за цените на горивата. Единственото облекчение, което получил, било през данъчните облекчения за горивата.

Същевременно се повишили наемите на колите, поскъпнала е и диспечерска услуга. Като сложим и горивото, таксиметровите водачи със събуждането си са към този момент на минус 100 лв.. Преди да излезе на работа, водачът би трябвало да отпише тези пари, след това да се качи на колата и да ги създаде, уточни Цветков.

Заради повишаването на метана, който по едно време беше минал 6 лв., доста от колите сложиха уредби на пропан-бутан. На този тип гориво са към този момент към 70% от жълтите коли. Останалите са на метан, в провинцията има и дизели.

Превозвачите

Превозвачите ще желаят заледяване на тол таксата и отстъпки за тези, които оперират на българския пазар при изминаване на избрани километри. Това заяви Йордан Арабаджиев, началник на Съюза на интернационалните превозвачи.

Той напомни, че повдигането на тол таксите бе отсрочено с 6 месеца и те не се подвигнаха от началото на тази година. Превозвачите обаче ще упорстват в подобен интервал, когато има висока инфлация и свито ползване, тол таксите да останат замразени. Браншът ще изложи настояванията си на среща в Министерство на регионалното развитие в понеделник. Привърженици сме да има поредна политика и предвидимост на дейностите на държавното управление. В последна сметка цената ще я заплати българският жител, тъй като по-високата тол такса ще бъде включена в цената на всяка стока, която се транспортира с тежкотоварни и лекотоварни коли, сподели Арабаджиев.

Въвеждат налог свръхпечалба, плащаме в брой до 5 бона

Въвежда се налог върху свръхпечалбите на компаниите, а таванът за заплащания в брой пада от 10 на 5 хиляди лв.. Това са част от предложенията на финансовото министерство за понижаване на бюджетния недостиг и вместването му в рамките от 3%. Проектът за промени в законодателството посредством промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бяха оповестени за публично разискване късно вечерта през вчерашния ден.

Предлага се компаниите да заплащат солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година Основната за установяване на солидарната вноска ще бъде разликата сред данъчната облага за интервала от 1 юли до 31 декември т.г. и 50 на 100 от междинната стойност, увеличена с 20 на 100, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 година Мярката ще бъде краткотрайна, задачата ѝ е опазване стабилността на обществените финанси, показват от МФ. Оттам прибавят, че общо за интервала 2020-2022 година са предоставени 11,2 милиарда лева на бизнеса под формата на помощи, обезщетения и понижени данъчни ставки.

Друга мярка, която предлага МФ, е при определянето на облагаемия приход от продажба на виртуални валути да се приспадат 10 на 100 нормативно приети разноски. Целта е да се подтикват физическите лица да заявяват тези приходи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР