Макар само малко допълнително квадратче за попълване на пола, това

...
Макар само малко допълнително квадратче за попълване на пола, това
Коментари Харесай

Мъж, жена или... X: САЩ пусна полово неутрални паспорти

Макар единствено малко в допълнение квадратче за попълване на пола , това е голяма крачка за Д. Охеда, полово безпристрастен човек, който стана един от първите американци, кандидатствали за безпристрастен по пол паспорт.

„ Семейството ми към момента не схваща постъпката ми “, споделя Охеда, 34-годишен деятел, който се назовава D. и употребява за себе си местоименията „ те, тях “.

Опцията за приемане на паспорт с обозначение на пола " X " , която беше предоставена от администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, беше приветствана топло от почти 1,2 милиона американци, чиято полова еднаквост попада отвън категориите " мъж или жена ".

Републиканските законодатели в цялата страна към този момент одобриха законодателство , което съгласно критиците лимитира правата на ЛГБТИ и е евентуално да подхрани напрежението сред обособените лагери в другояче разграничената по този въпрос нация.

При попълване на Х в паспорта си, полово неутралните хора не би трябвало да потвърждават с медицински документи положението си.

Охеда , която е родена като жена, работи като уредник в Националния център за транссексуално тъждество (NCTE), има и докторска степен по логика на психиката. Определя се и като транс човек .

През октомври Държавният департамент издаде първия американски паспорт с обозначението X за пол след дълга правосъдна борба, водена от лице от Колорадо, което е интерсексуално.

Едва на 31 март - Международният ден на транссексуалната видимост, Държавният департамент разгласи, че уголемява това право за всички американци

Издаването на паспорт с сексуален неутралитет в Съединени американски щати не е първият в света. Австралия стартира да издава паспорти с квадратче Х през 2011 година, а Нова Зеландия , Канада, Германия, Аржентина, Пакистан и Непал последваха образеца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР