Макар председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да подчерта, че новите

...
Макар председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да подчерта, че новите
Коментари Харесай

Няколко държави вече се обявиха против предложения бюджет на ЕС

Макар ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да акцентира, че новите условия за еврофондовете не са ориентирани към съответна страна, те като че ли наподобяват въведени, с цел да обуздаят националистическите държавни управления в Полша и Унгария

Още по тематиката
Достъпът до новия бюджет на Европейски Съюз може да е подвластен от положително правораздаване

Еврокомисията предложи първите си хрумвания за интервала 2021 - 2027 година
2 май 2018
В Европейски Съюз стартира голямaта борба за пари

Обсъждането на бюджета на 27-те за интервала 2021-2027 година има всички изгледи да се трансформира в открита борба
1 май 2018 Само няколко часа откакто Европейската комисия показа предлагането си за бюджет на Европейския съюз в интервала от 2021 до 2027 година, няколко страни се оповестиха срещу него. Някои от новите моменти в предлагането са изискване за съблюдаване на върховенството на закона против еврофинансиране, понижаване на средствата за кохезионната и селскостопанската политика и разпределяне на повече пари за нововъведения и защита.

Макар ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да акцентира, че новите условия за еврофондовете не са ориентирани към съответна страна, те като че ли наподобяват въведени, с цел да обуздаят националистическите държавни управления в Полша и Унгария, които през последната година си навлякоха рецензиите на Европейски Съюз поради противоречиви закони.

Без орязвяне

Веднага след оповестяването на предлагането Варшава разгласи, че ще се опълчи на всеки бюджетен проект на Европейски Съюз, който не балансира потребностите на обособените страни, написа dnevnik.bg. Пътят към цялостен компромис по бюджета на Европейски Съюз към момента е доста дълъг, сподели заместител външният министър Конрад Шимански.

Френското държавно управление също не остана предостатъчно и дефинира като неприемливи предложенията на Брюксел за редуциране на средствата за Общата селскостопанска политика с към 5% за 2021-2027 година

Такова намаляване - фрапантно, огромно и сляпо - е просто недопустимо и Франция няма да одобри никакво понижение на директните приходи на селскостопанските производители, се споделя в изказване на Министерството на земеделието.

Против по-високи вноски

Швеция изрази мнение, че препоръчаният от Европейската комисия дълголетен бюджет на Европейски Съюз е голословен. Според финансовия министър Магдалена Андерсон "това е голословно предложение, което не можем да приемем ". "Колкото по-голям е бюджетът, толкоз е по-голяма ще бъде вноската ", добави Андерсон.

Проектът на Брюксел е на стойност 1.28 трлн. евро. Комисията отбелязва, че без отчитане на инфлацията (по цени от 2018 г.) бюджетът е 1.135 милиарда евро поети отговорности, което се равнява на 1.11% от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27 (без Великобритания). Бюджетът на Европейски Съюз за завършващия цикъл 2014-2020 г е 1.087 милиарда евро, което е 1.03% от сумарния Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз за интервала.

Предложението на Европейска комисия значи,че вноската на Швеция може да се усили с 15 милиарда шведски крони (около 1.5 милиарда евро). Това е с 35% повече, в сравнение с приблизително през 2014-2020 година Затова Андерсон означи, че чака разгорещени договаряния с Европейската комисия по този въпрос.
По думите й Европейски Съюз се нуждае от по-съвременен бюджет, който да заделя повече средства за сигурност, миграция и основаване на работни места.

Германия е за заслужено систематизиране на бюджетната тежест

Германският министър на финансите Олаф Шолц и министърът на външните работи Хайко Маас приканиха за заслужено систематизиране на бюджетната тежест сред страните на Европейски Съюз за новия интервал, когато съюзът ще би трябвало да запълва дупката в бюджета, която ще се появи след Brexit, оповестява Reuters. Двамата министри приканиха Европейски Съюз да концентрира бъдещия си бюджет по-добре върху отбраната на външните граници, взаимната отбранителна политика и нововъведенията.
Готови сме да поемем отговорност за подсилване на Европейски Съюз, само че това изисква заслужено систематизиране на тежестта на всички страни членки, показаха в взаимно изказване Шолц и Маас. Предложението на Европейската комисия значително ще усили спомагателния товар върху Германия, допълват те. Дори при бюджет на Европейски Съюз от 1% от Разузнавателна служба на ФРГ Германия ще би трябвало да заплаща приблизително до 10 милиарда евро годишно повече от 2021 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР