Макар поводът да се видим да не е политически, срещата

...
Макар поводът да се видим да не е политически, срещата
Коментари Харесай

Светльо Витков: Пънк музиката се прави на въпреки, борбата продължава

Макар мотивът да се забележим да не е политически, срещата със Светльо Витков вършим в централата на Глас Народен. С бързи темпове наближава пънк вечеринката в Арена Армеец с Хиподил, Ревю (с Милена), Контрол и Нова Генерация и точно за това ще си приказваме с вокала на хиподилци.

Срещата я вършим в 13 часа, само че Светльо идва с известно забавяне. " Направо ми писна̀ от тия ", бяха първите думи на Витков, когато влезе в стаята. Той преди малко се връщаше от сесия на Общинския съвет, а в нея са гледали тематиката за завода за отпадък. " Кафе, чай, уиски? ", попита ме домакинът. Все отново бяхме на работа, тъй че си сипахме по едно кафе и капнахме в него уиски. 

Пънко не е починал, просто малко му се спи

За пръв път у нас в подобен мащаб ще се организира сходен концерт. Бардовете на пънка и ню уейва от началото на 90-те у нас сигурно ще изпълнят Арена Армеец, с цел да опишат история, само че и с цел да напишат още една страница от нея. 

„ Малко се нервирам, че всички чалгари свириха в тази зала и направиха огромни концерти. И за това, ние ще сме там. Ей по този начин. Нашата музика, която вършим към този момент съвсем три десетилетия, си заслужава. И всички се съгласиха “, споделя Светльо.

Така е. През Армеец минаха в действителност всички чалга звезди и всички чалгари. Но щом има търсене, значи ще има и предложение.

За пръв път в Съединени американски щати от години насам, твърдата музика не е най-слушаната музика в страната. Рокът бе преместен от хипхопа и RnB музиката. Дали пък на хората не им писна да се бунтуват посредством музиката?

„ Тази музика е все пак. Никой не ти оказва помощ. Хората, които се занимават с такава музика се борят против натиска. Който идва извън и от вътрешната страна. Има млади пънк банди. Ето ТКЗ да вземем за пример. Изразяват позиция, която е опозиция. “

Светльо още се бунтува. Влезе в политиката по негови си аргументи. Късно е към този момент да го питаме за какво. Ако някой не е схванал, значи не е гледал деликатно. 

" Точно през вчерашния ден си мислех за протеста. Имахме подготовка с Хиподил. Докато бяхме дружно, на по 20 години, се борихме против шибания социализъм и против това, което ни нагнетяваха. Напрежението излезе. Такова ни беше съвремието, Борихме се против измислени морални правила. Но в последна сметка едно е битката, друго е заниманието. Хулиганите на духа. Те се забавляват. Борбата за идея е развлечение. Ако изгубиш удоволствието да се забавляваш, защо живееш? Вчера се беше събрала някаква сбирщина в общината. Крещяща. Тя не е изграждаща. Хората, които не могат да се забавляват, не могат да построяват. Бюрократите и служителите не са създатели "

Светльо не играе за победа. Той към този момент игра за самата битка. Не има вяра, че положителното ще победи, просто тъй като положителното не е нападателно. " Добродетелите не са толкоз мотивиращи ", сподели Светльо. Злото постоянно побеждава, заключи той. 

И въпреки да го има вяра, това не пречи на обстоятелството, че положителното май е спечелило борбата да събере толкоз паметни музиканти на една сцена. Хиподил ще излезе в съвсем автентичен състав. Единствено най-първият басист на бандата няма да е там. На китарата ще е Пешо, един от създателите на Хиподил от края на 80-те. Групата е ученическа и основана в Софийската математическа гимназия. Да, пънка вирее точно на такива места. 

Докато ми разказваше за първите години на Хиподил, Светльо си напомни един случай от Варна. Тогава са ги били куки. Ама доста. 

„ Бяхме на турне след първия албум на Хиподил. Във Варна, в някакво читалище по време на концерта имаше 2-3 мъртво пияни. Трошаха столове. Ама не вървеше да ги удрям. Пеех през това време. Имах желанието обаче. Усещах, че нещо се случва. Оставих микрофона, ядосах се. Излязох на открито и не бях виждал такова нещо – над 40 коли с маскирани. Такава акция не бях виждал. Прибрах се вътре и споделих на момчетата „ Дайте по-добре да се махаме “. Вратите на читалището паднаха като на филм. Нахълтаха тия с маските, дори не бяха по униформи. Бати, железа, кой каквото имаше и пердах. На едно момиче ѝ изчезна лицето след удар с бухалка. Замахна един към мен. Отдръпнах се. Отидох откъм гърба и споделих на момчетата да се обърнем към стената и да дигнем ръце, че по-добре да ни бият в гърба. Отнесохме там тупаници, прибраха ни и ни арестуваха. Такова полицейско принуждение, безпричинно, не бях и не съм виждал. Такива бяха годините “

Цел? Че каква цел да съм имал с Хиподил, бях на 20 и се забавлявах...

„ Сега всички мрънкат, че нямат работа. А тогава? Обаче имахме въодушевление. Дънки, дълга коса, татуировки. Което беше доста хубаво. 20-годишни лапета не мислят за „ ние ще станем огромна тайфа “. Беше развлечение. На цялостен подбив. На първата подготовка направихме 6 песни “, спомня си Светльо.

През всички тези години Витков е основният текстописец на бандата, както и на Svetlio and The Legends. Днес продължава да написа, освен текстове на песни. Зад него в стаята стоеше и книга, която не бях виждал до в този момент. " Наръчник на кандидат-президента " пишеш на корицата, а на нея и фотография на хиподилеца. 

" Така и не видя бял свят. Трябваше да е за изборите за президент, но... "  

Книгата я бяха виждали малко хора и в действителност е сериозна. Истински справочник е, в нея има потребна информация за това по какъв начин се прави акция. От ЦИК до Международния пресцентър в НДК. 

А Светльо пище, тъй като има какво да каже. Артистите творят, с цел да споделят. Чрез думите, нотите и цветовете споделят нещо. Друг е въпросът какъв брой хора ще го схванат, какъв брой хора ще си кажат " И аз по този начин... "

" Насилствено изкуство няма. За т‘ва пънк и рок толкоз доста няма през днешния ден. Всички тия " звезди “, измислени от риалититата, са артикули, които не стават за нищо. Вътре в мрежата са и не са никакви създатели. Да пееш непознати части не е творба. Няма го усета да изпълниш това, което на теб ти е в сърцето. Да го изкараш и изпееш... "

Правил съм няколко изявленията с Витков, все по политически тематики по време на акция. Не са били в никакъв случай скучни, само че политиката е най-тъпото нещо, за което можеш да си приказваш със Светльо. До в този момент не се е затруднявал и мислил доста по мой въпрос, само че от много време ми се искаше да го попитам дали младият, 20-годишен пънкар Светльо Витков ще намрази сегашният водач на Глас Народен, общинския консултант и въпреки всичко фронтмен на Хиподил Светльо Витков. Толкова дълго безмълвие рядко получавам. 

" Предполагам, че да...Промяната я виждат хората от страни. Ако ме питаш мен, аз съм същият глупак, какъвто бях преди 20 години. Тогава одобрявах всичко на подбив. А сегашният Светльо Витков се забатачи с политика и напрежение, което носи всичко това. И съм сплескан. Ама ще се изгладя, в случай че би трябвало "

Друг е въпросът, че аз изгладен пънкар не съм виждал. То не би трябвало и да има. 
``
Ако ви се подскача в барабанен ска темп, в случай че желаете да си раздерете гърлото на " Бате Гойко " и да си счупите ребро в пого, като от едно време, завземете си билет за 21 април за " Арена Армеец ". Повтарям - Хиподил, Ревю, Контрол, Нова Генерация и бира. Другото различен път. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР