Макар още да не е избран изпълнителят на предпроектното проучване

...
Макар още да не е избран изпълнителят на предпроектното проучване
Коментари Харесай

Готви се втора инвеститорска среща за газовия хъб

Макар още да не е определен изпълнителят на предпроектното изследване за смисъла, цената и източниците за зареждане на планувания газов хъб край Варна и още да не са ясни резултатите му, държавното управление към този момент приготвя две срещи, отдадени на плана, които би трябвало да се състоят през март и май 2018 година по време на първото европредседателство на България. Отделно занапред ще се изследва по какъв начин ще се отрази на плана желанието на Брюксел за промени в Газовата инструкция на Европейски Съюз, засягаща газова инфраструктура в съветско присъединяване

Изобщо обичаният план на премиера Бойко Борисов ще е измежду топ целите на европредседателството ни и страната ни ще подчертава върху газовата тематика и свързаността на Западните Балкани, с цел да придаде спомагателна стойност на хъба " Балкан "

За една работна среща за газоразпределителния център през март и още една инвеститорска среща през май, заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на Седмата районна енергийна конференция, проведена от България енергиен и минен конгрес. Той уточни, че на нея ще бъдат показани резултатите точно от предпроектното изследване, което следва да се организира, а сега се правят оценка деветте подадени предложения от претендентите да извършат разбора.

Изборът на реализатор се чака да стане факт в скоро време. Той ще има 170 дни от подписването на контракта за поръчката за 1.8 млн. евро без Данък добавена стойност с цел да показа предпочетен бизнес модел за създаване на хъба и изследване за евентуалните източници за зареждането му с природен газ.

Разширено присъединяване на евентуални вложители

В плануваната за май втора инвеститорска среща за хъба се чака по-разширено наличие на компании спрямо тези, присъединили се в първата – през септември 2016 година, на която бе показана концепцията на плана. Тогава участваха едни от най-големите петролни и газови и шипърски компании.

" На новата среща ще се показват първичните данни от изследването ", сподели Станков. Той разяснява, че изпълнителят на предпроектното изследване за газовия център би трябвало да проучва входно-изходните потоци и потенциала на всяка една съществуваща газова връзка на страната ни и такава в развиване. Финално за председателството ни планът за хъба ще се разиска на среща в София на страните участнички в Групата на високо ниво за газова междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC)

" В министерството сътворяваме предпоставки " Булгартрансгаз " да получава допустимо най-вече доходи от Европа, с цел да може да финансира развиването на вътрешната мрежа и интерконекторите ", уточни зам.-министърът.

Развитието на вътрешната газова мрежа е част от плана за газовия хъб и при започване на лятото министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписа съглашение с " Газпром " за взаимни дейности в тази посока. Целта му търсене на опция втората тръба от плана за газопровода " Турски поток ", предопределена за Европа, да зарежда хъба, без значение дали това ще става по дъното на Черно море непосредствено до Варна или по сухопътно трасе през Турция.

Преди време Борисов заяви, че с съветския газов монополист има кардинално съглашение за 15.7 милиарда куб. м синьо гориво годишно за България за хъба. От " Газпром " обаче са уклончиви по въпроса.

Оценка на всички връзки и локалния рандеман

" Извън тези 15.7 милиарда куб. м., ще се оцени и вероятния потенциал на локалния рандеман и на интерконектора с Гърция, който е върховен пилотаж на договаряния сред две страни и три компании ", сподели още Станков.

Той напомни, че реализацията на газовата връзка с Гърция напредва, откакто предходната сряда бе оповестена социална поръчка за инженер-консултант на плана. Срещу 8.45 млн. евро без Данък добавена стойност той ще спомага на плановата компания " Ай Си Джи Би " при ръководството на всички съществени контракти, в това число за доставка на тръби и за възлагане на работното планиране, строителството и доставки. Фирмите, които ще правят тези две действия следва да бъдат определени в поръчки, които ще се разгласят идната седмица, сподели по време на форума енергийният министър Теменужка Петкова. Тя уточни още, че е планувано първата копка на тръбопровода да се направи в края на европредседателството ни.

По този интерконектор с потенциал от 3 милиарда куб. м., половината от който към този момент бе запазен авансово от търговци на газ, се чака да влизат контрактуваните от " Булгаргаз " 1 милиарда куб. м. годишно от азерското находище " Шах Дениз ІІ " от 2020 година Наскоро Баку съобщи кардинален интерес да усили доставките за България.

Като различен източник за зареждане на хъбе се смята локалният рандеман. Станков означи, че сега се организира вторият проучвателен сондаж в дълбоководния черноморски блок " Хан Аспарух ", от който се чака да удостовери обнадеждаващите данни от първия сондаж, осъществен от " Тотал ", ОМВ и " Репсол ".

" Шел " също са извънредно удовлетворени от резултатите от извършената 3Д-сеизмика в блока " Силистар " и нейните данни. Надяваме се да се организира и сондаж, какъвто въпреки и да не е деклариран в първичната капиталова стратегия е нужен за комерсиално изобретение ", разяснява зам.-министърът.

Чакат се насоки за измененията в Газовата инструкция

Запитан от Mediapool по какъв начин ще се отрази върху плана за газовия хъб оповестеното от Еврокомисията предходната седмица желание за промени в Газовата инструкция Станков сподели, че България чака пояснение по въпроса от правната работа на Секретариата на Съвета на Европа.

Европейска комисия предложи на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз да се промени определението на термина " интерконектор ". Според настоящата инструкция това са тръбопроводи, които свързват газопреносните системи на страни членки на Европейски Съюз. Еврокомисията предлага в тази категория да попадат тръбопроводите, които пресичат или сплотяват границите сред страните членки или сред страните членки и трети страни до границите на юрисдикцията на Европейски Съюз. Тази смяна ще засегне газопроводите с съветско присъединяване и ще усили пълномощията на Брюксел над плануваното уголемение на газопровода " Северен поток ".

" Ние сме помолили сътрудниците от Брюксел да се подадат информация. Първичните планове са да се отвори Газовата инструкция, само че чакаме да се види в каква тенденция и какво ще е предлагането. Това също ще е акцент на европредседателството ни ", съобщи Станков.

По думите му като цяло газът също ще е съществена тематика по време на българското европредседателство. " Целта ни е да придадем изключително значение за газовата съгласуваност на Западните Балкани ", сподели Станков.

Друг акцент на европредседателството на България ще е работата по досиетата на всяка страна членка по европакета " Чиста сила ", както и стартирането на цялостната либерализация на електроенергийния пазар у нас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР