Макар осъзнаването на екологичните последици от модната промишленост да е

...
Макар осъзнаването на екологичните последици от модната промишленост да е
Коментари Харесай

Да се купува по-малко и пак да се обновява гардероба - възможно ли е?

Макар осъзнаването на екологичните последствия от стилната индустрия да е все по-голямо, желанието за постоянно възобновяване на дрешника си остава. Така или другояче към този момент е допустимо да се наемат тоалети или да се вдъхне втори живот на старите облекла.

През 2016 година французойката Берил дьо Лабушер стъпи на пазара на " upclycling " или преработването от висока класа.

" Бях безработна, имах осем брака зад тила си и си споделих " ще употребявам още веднъж това, което имам в дрешника ". Нямах нито пари, нито предпочитание да си закупувам рокли, които щях да употребявам единствено един път ", споделя тя. " Свързах се с една студентка, учеща модата (...) и се опитахме да ги " освежим ", да ги създадем по-модерни ", продължава Берил, която е приключила цифрови технологии, а година по-късно основава Tilli, мрежа за надомни шивачки.

Приятелките й прегръщат концепцията и се причисляват. " Те желаеха препоръки, оценяваха уюта на домашните условия, където човек е отвън възприетите ограничавания ".

Днес компанията Tilli участва в Париж и в още четири френски града (Марсилия, Екс анд Провас, Лион и Бордо) с помощта на мрежа от близо 40 шивачки, които всеки месец извършват близо 500 поръчки.

" Преливащ дрешник "

И въпреки Берил да споделя, че не е основала Tilli с желанието да направи нещо в отбрана на екологията, опцията да се вдъхне втори живот на изтощените облекла е дала отговор на потребността да се използва по друг метод. " Даваме си сметка от ден на ден, че дрешникът ни прелива ", споделя тя.

Между другото едни джинси могат да бъдат преобразени единствено като им се трансформират джобовете, а едно перде с кичозни претекстове може да стане чанта финален вик.

Според оповестено наскоро проучване на Френския институт за модата, направено в четири страни (Франция, Германия, Италия и САЩ), съвсем половината от интервюираните 5000 души са дали отговор, че през 2019 година са си купили облекла, чието произвеждане е отговорно към природата.

" За мен цялата тази бърза мода е същински пъкъл ", разяснява Ан Турно, стилист от Париж и клиент на Tilli. Тя демонстрира панталон тайор от 90-те години, платен от оказион и освежен от една шивачка и възприема това като метод за персонализиране на дрешника.

" На процедура всички материали, без значение дали идват от Zara или от Christian Dior, могат да бъдат преобразени ", споделя Шантал Тен, една от " дребните ръце " на Tilli. Шивачката споделя, че постоянно посещава някой дом, с цел да направи подгъв на панталон и си потегля с цялостна чанта с облекла, на които тя ще даде втори късмет.

Според нея 40% от клиентите на Tilli са мъже. " Веднъж като схванат какво им отива, те не се трансформират. И когато една дреха се износи, те желаят тя да се поправи ", твърди Ан.

Tilli работи директно и с водещи имена в модата. " Опитваме се да ги убедим да ни дават дефектните си модели или остарели сбирки и им придаваме нов образ ", изяснява Берил дьо Лабушер. Това е непретенциозен принос да се избегне гигантско разсипничество: близо 30% от продукцията непосредствено се изхвърля.

Краткосрочно наемане на облекла

Друга наклонност е наемането на облекла, което съставлява над 1 милиард $ в света, съгласно изследване на компанията за пазарни проучвания Grand View Research, оповестено през април.

" Повечето ни клиенти към този момент са възприели изцяло философията на непритежаването, която е станала част от възпитанието им ", изяснява Агат Кювелие по време на присъединяване си в стилния салон Емпакт (Impact). Кювелие е създател на уеб страницата Les Cachotiеres.

" Това, което не се трансформира, е желанието на дамите постоянно да наподобяват друго и да се забавляват с облеклата си ", добавя тя. Чрез уеб страницата й могат да се наемат за няколко дни маркови облекла, които са благосъстоятелност на частни лица.

Модните марки си дават сметка за ставащите промени и също се приспособяват. Такъв е казусът с марката SKFK от Билбао, която участва в 38 страни и продава " етично " облекло. Освен това предлага чартърен приключени тоалети (пола, блуза и чанта например).

" Стремежът е да се усъвършенства продължителността на живота на един артикул ", показва Людовик Кино, президент на SKFK. В същото време той прецизира, че това не е широкоразпространена процедура: " Това е наклонност, а не надигаща се вълна ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР