Макар не всички протести да са с ясно изразена политическа

...
Макар не всички протести да са с ясно изразена политическа
Коментари Харесай

Безредиците в Китай заради политиката на нулев ковид изправят Си пред предизвикателство

Макар не всички митинги да са с ясно изразена политическа устременост, те са категоричен укор към президента Си Цзинпин. Европейският бизнес приканва държавното управление за ясни графици за цялостна акция по имунизацията против ковид-19. Никой не знае по какъв начин и по кое време ще завърши суровата политика против вируса.
Демонстрации и митинги раздрусаха Китай през последните дни. Те се организират от Синдзян на северозопад до Шанхай на изток. Различават се по мярка и темперамент, само че всички са обединени от настояванията за преустановяване на случайния надзор в границите на акцията за " нулев коронавирус " в страната. Те са сериозен симптом за отчаяние и неодобрение измежду хората, какъвто доста рядко се вижда в Китай.

На този декор европейски бизнес водачи и дипломати приканиха администрацията на китайския президент Си Цзинпин да спре политиката си за нулев коронавирус и да се насочи към отваряне на стопанската система, до момента в който броят на новите случаи на коронавирус в страната се усилва.
Реклама От какво са недоволни хората
Макар не всички митинги да са с ясно изразена политическа устременост, те са категоричен укор към президента Си Цзинпин, разгласен от държавните медии за " главнокомандващ на националната война против ковида ", отбелязва Economist.

Конкретният мотив в този момент беше пожарът, избухнал на 24 ноември в жилищен блок в Урумчи, столицата на района Синдзян, при който починаха минимум 10 души, а девет бяха ранени. Местните поданици настояват, че вратите и противопожарните изходи в постройката са били блокирани, с цел да се управлява ковидът. Държавните чиновници в Урумчи предстоящо отхвърлиха това, като пожарната работа оправдава жертвите с бавната реакция на някои от живущите в блока. Синдзян, където живее уйгурското малцинство в Китай, от месеци е подложен на строги коронавирус ограничавания. Тежкото състояние на уйгурите постоянно се подлага на критика от Запада, само че Пекин не приема упреците, че нарушава човешките им права.

Въпреки риска от гонене, пожарът разпали митинги в Урумчи, които се разпространиха и в други елементи на страната. През уикенда в Шанхай се събраха най-вече младежи, които проведоха бдения за жертвите на пожара на улица " Урумчи Роуд ", по-известна с хипстърските кафенета и магазините за облекла. Някои от тях даже приканиха за събаряне от власт на Си и на Комунистическата партия. Протестът в Пекин на 27 ноември продължи до късно през нощта със викания за взаимност с задържаните в Шанхай и със починалите в Синдзян. В десетки академични кампуси в страната също се организираха демонстрации против политиката на " нулев коронавирус ".

Това са единствено последните сигнали, че китайските жители считат, че тази политика е траяла прекомерно дълго. На 23 ноември тълпи от служащи в край град Джънджоу влязоха в конфликт с полицията за битка с безредиците. Съобщенията сочеха, че те са били ядосани от неспазените обещания на Foxconn, която е притежател на завода, за бонусите и откакто новонаетите служащи са били настанени в същите спални пространства на старите, макар многото подозрения за случаи на коронавирус в големия кампус на Foxconn.
Това са единствено последните сигнали, че китайските жители считат, че политиката за нулев коронавирус е траяла прекомерно дълго. Източник: Reuters Реклама
Протестите в Китай изправят китайския президент пред предизвикателство, като непосредственото е да овладее размириците. За 73 години ръководство с желязна ръка партията се е научила да употребява разнообразни подходи в сходни обстановки. Заради страха от етнически спор в Синдзян Пекин ползва репресии в района. Лидерите на студентските митинги рискуват да бъдат наказани на дълги години затвор, а при митинги на служащи нормално се употребява композиция от подкупи и насила, с цел да се възвърне спокойствието. Недоволството на жителите от междинната класа в градовете се потушава нормално след договаряния, като управляващите им оферират отстъпки, с цел да не бъде поставяно под въпрос цялостното ръководство.
Европейският бизнес е за отваряне на Китай
На фона на митингите в Китай, европейски бизнес водачи и дипломати приканиха администрацията на Си Цзинпин да спре политиката си за нулев коронавирус и да се насочи към отваряне на стопанската система, оповестява Financial Times. В писмо, изпратено до кмета на Пекин Ин Йонг, Йорг Вутке, ръководител на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, изрази безпокойствие от " все по-строгия епидемиологичен надзор " и неналичието на " рационални пояснения " за решенията за блокиране на предприятия и жилищни здания. " Липсата на съответна подготовка докара до това, че регионалните управляващи и/или общностите се оправиха със скорошно огнище по същия метод, както и преди, като затвориха предприятия - като няколко от тях бяха наложително затворени, макар че не се намират във високорискова зона - жилища и други публични места ", се споделя в писмото.
Въпреки че разочарованието от политиката за нулев коронавирус нараства, не се обрисува проект за излизане от обстановката.
Камарата също по този начин приканва държавното управление за ясни графици за изцяло разрастване на имунизацията против ковид-19 и " планувано връщане към естествения живот ". Съществените разлики сред политиката и осъществяването " опонират на правилото на " научност и точност "... и водят до неустановеност измежду жителите на Пекин и до загуба на доверието на бизнеса ", се споделя още в писмото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР