Макар към днешна дата да не прогнозира икономически катаклизъм, подобен

...
Макар към днешна дата да не прогнозира икономически катаклизъм, подобен
Коментари Харесай

Джозуеф Стиглиц: Нова криза? Не, по-скоро поредица от фалити!

Макар към днешна дата да не предвижда стопански прелом, сходен на настъпилия през 2008 година, носителят на Нобелова премия за стопанска система Джозуеф Стиглиц чака поредност от гръмки банкрути. Освен това Стиглиц се чуди за какво централните банки занапред " пропиляват " козовете.

Американският икономист, който е във Франция във връзка публикуването тази седмица на книгата му " Народ, власт и облаги ", споделя в особено изявление за Франс прес, че не предвижда рецесия.

В изявлението Стиглиц декларира, че е " смутен " от неотдавнашните инжектирания на десетки милиарди долари от Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати на американския междубанков пазар, предава Българска телеграфна агенция. В момента той следи " доста закъснение на растежа, което ще докара до избран брой банкрути ", загатвайки за неотдавнашния банкрута на английския туроператор Томас Кук (Thomas Cook)

" Не е наложително неприятното ръководство на една компания да се отразява на растежа, само че при закъснение на стопанската система фирмите банкрутират ", установи Стиглиц. Той чака и други компании да поемат по същия път, без обаче това да докара до финансов прелом, сходен на рецесията от 2008 година.

Според него тази обстановка изнервя хората, само че, с цел да се провокира международна рецесия, би трябвало да настъпят повече земетресения. Той обаче не изключва опцията от рецесия на някои нововъзникващи пазари.

Не мисля, че ще в Европа или Съединени американски щати ще има рецесия, сподели Стиглиц.

Американският икономист е комплициран от решението на УФР да намали лихвата, както и от подновяването на програмата за изкупуване на държавни облигации от Европейската централна банка. Стиглиц се притеснява, че взетите ограничения за възкръсване на задъхващата се международна стопанска система, няма да доведат до стремежи резултат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР