Макар и в опозиция, ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов

...
Макар и в опозиция, ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов
Коментари Харесай

Международен доклад обвинява ГЕРБ за контрол върху СЕМ и медии

Макар и в съпротива, ГЕРБ и нейният водач Бойко Борисов са съумели да запазят надзор над медийния пазар и изключително върху публичните медии. На този декор Съветът за електронни медии (СЕМ) не може да обезпечи бистрота на медийния пазар, тъй като е " уязвим от държавния надзор и въздействието на партия ГЕРБ, която оказа помощ за избирането на сегашния му състав ".Това са част от изводите в на основаната в Брюксел интернационална организация " Инициатива за свободни медии на Балканите " (BMFI), представен от

Проучването припомня, че медийният пазар в България е доминиран от дребен брой авторитетни играчи, доста от които са свързани с държавното управление.

В своите изводи организацията показва поименно кои членове на Съвет за електронни медии са свързвани с ГЕРБ-председателката Бетина Жотева, София Владимирова и Галина Георгиева, а Делян Певски е упоменат като медиен магнат 32 пъти. Посочената е поддръжката на Движение за права и свободи заГалина Георгиева, която няма медиен опит и е приключила земеделска стопанска система.

Сделката за Нова броудкастинг груп от 2019 година е избрана като завладяване от страна на братята Кирил и Георги Домусчиеви и се добавя, че последвало назначение на хора от " Канал 3 " и начало на проправителствени репортажи и положително отразяване на Пеевски.

Критиката за СЕМе, че регулаторният орган се образува, без да е обезпечено действителното присъединяване на жителите при номинирането на членовете му.

" Докладът не цели да припокрива констатациите на други организации, а да покажем механизмите, с които работят притежателите на медиите и техните проксита и какви са следствията, когато всичко е превзето ", разяснява Антоанета Николова пред.

В разбора се прави обобщение на медийната среда в България, Сърбия и Северна Македония и възходящия политически напън, регистриран през последните години върху самостоятелните медии на Балканите.

" В България, Сърбия и Северна Македония, както държавните структури, по този начин и пазарът са подложени на напън от политически ползи. Тези проблеми се усложняват от обстоятелството, че те постоянно остават незабелязани спрямо офанзивите на медийните свободи, като да вземем за пример издевателството над публицисти, които по-лесно провокират новинарски заглавия ", написа в отчета.

Специално за България се споделя, че в продължение на повече от десетилетие главните медии са доминирани от дребна мрежа от авторитетни лица, които купуват огромни медии за политическо въздействие, като най-изявен измежду тях е Делян Пеевски, който стана обект на наказания от страна на Съединени американски щати през юни 2021 година поради хипотетичната му роля в необятно публикувана корупция ".

Посочва се, че в България към момента е допустимо политик да имат медии посредством юридически лица или просто да упражнява надзор над избрани издания. " Независимите публицисти са по-малко на брой и по-слабо проведени, в сравнение с в други балкански страни. Към тях се реализира напън от страна на властите', написа още във въведението на отчета.

Анализът показва, че ръководството на ГЕРБ и на някогашния министър председател Бойко Борисов се е трансформирало в " синоним на широкоразпространена корупция, която проникна в българския медиен бранш. "

Според отчета способността на държавното управление на Борисов да въздейства и на медиите се дължи на три съществени фактора. Първият е ролята му в надзора на закупуването на огромни медии. Вторият е контролът му върху средствата от Европейския съюз, които могат да се дават на близки медии, които не са сериозни към властта или да се употребяват за пазаруване на поддръжка. На трето място, контролът на Борисов върху медийния регулатор в България органите разреши антиконкурентните практики да бъдат неоспорвани, написа в отчета, представен от “.

" От 2020 година насам се следи сериозна смяна на въздействието в бранша заради това, че предприемачът Делян Пеевски продаде медийните си активи и ГЕРБ загуби властта Политическите партии към момента могат законно да имат медии, което води до висок риск от интервенция ", пишат от организацията.

Един от огромните проблеми на българската медийна среда е непрозрачното разпределение на средства от Европейския съюз към медии. Според отчета, който се базира на статистика, от началото на 2007 година (присъединяването към Европейския съюз) до 2019 година над 30 милиона евро са разпределени от

" Това е забележителна сума за един конкурентен пазар, който разчита на дребни размери от доходи от реклама. Брюксел е наясно с казуса и подлага на критика администрацията за " нелегално заграбване на средства от Европейски Съюз " и " утежняването на положението на медиите ", цитира се още разбора. Според него в допълнение към финансирането, което държавното управление разпределя към медии, фактът, че е законно политици или партии да имат медии в България, утежнява в допълнение средата и плурализма.

Заключениее, че измененията в собствеността и отстраняването на държавното управление на Бойко Борисов основава усещане, че може би в медиите България са в временен интервал. Но поради към момента дефектната правна основа и отсъствието на регулации на медийная пазар, прекомерно рано е да се приказва за сполучлива промяна на бранша. За реализиране на значима и продължителна смяна идващото държавно управление би трябвало да стартира цялостни систематични промени за усилване независимостта на публичните медии и регулаторните органи, както и да подсигурява бистрота на рекламния пазар.

BMFI е учредена през април 2021 година и цели " да осведоми политическите среди в Европа и Северна Америка за заканите за демокрацията и мира в Югоизточна Европа от похищенията против свободните медии ". В борда от съветници са интернационално известни имена като Джон Суини (бивш шеф в Би Би Си и дълготраен проверяващ публицист за програмата " Панорама " ), Андреа Бонани (популярен италиански коментатор по въпросите на ЕС), Еирк Йозеф (френски публицист и създател на гражданското придвижване EuropaNow!), както и българките Соня Каникова (живееща от близо 20 години в Съединени американски щати медиен съветник и анализатор, пишеща и за " Дойче веле " ) и Меглена Кунева (посланичка на на Европейски Съюз в Съвета на Европа).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР