Макар и по-бавно заради мерките срещу коронавируса, строежът на газовата

...
Макар и по-бавно заради мерките срещу коронавируса, строежът на газовата
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция разчита да се запълни изцяло от терминала в Александруполис

Макар и по-бавно поради ограниченията против ковид, градежът на газовата връзка на България с Гърция напредва и доставките на тръбите за градежа ѝ ще приключат до края на годината. Това е оповестила българският шеф на плановата компания за създаване и ръководство на интерконектора " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева по време на онлайн полемика за мястото на втечнения природен газ в българската енергетика, проведена в четвъртък от Американската комерсиална камара. В нея са взели участие и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа, представители на български газови търговци и американски компании за доставка на полутечен (LNG) газ.

" Газопроводът също има забележителен капацитет за транспорт на полутечен природен газ и ние гледаме положително на всички нови благоприятни условия в тази посока. Решението на държавното управление България да взе участие като акционер в терминала за полутечен природен газ покрай Александруполис беше значима стъпка, която ще помогне на интерконектора да доближи цялостния си потенциал. Със завършването на терминала ще можем да внасяме LNG и природен газ от разнообразни страни като Съединени американски щати, Египет, Израел и други. Възможностите, които стоят отсега нататък пред България в енергиен проект, са забележителни ", сподели Георгиева, представена в известие на компанията ѝ.

Строежът на газовата връзка по контракт би трябвало да завърши до април 2021 година, само че евентуално ще се забави. Интерконекторът с потенциал от 3 милиарда куб. годишно си е обезпечил пренос на малко над 1.5 милиарда куб. м и още предходната година сдружението разгласи, че за транспорт през тръбата. Такава опция се обрисува точно при реализация на бъдещия терминал за регазификация на полутечен газ край Александруполис, в който държавният газов оператор " Булгартрансгаз " закупи 20 на 100, само че следващата година се чака да се вземе окончателното капиталово решение за градежа.

" Газопроводът ще разреши на страната да получава доставки на природен газ от повече от един източник, което неизбежно ще докара до нараснала сигурност на доставките и действителна диверсификация на източниците на газ. Разработването на нови направления за импорт ускорява конкуренцията, което е от огромно значение за крайните консуматори, които ще могат да употребяват природен газ на конкурентни цени ", е коментирала Георгиева.

Според нея интерконекторът Гърция-България е от огромно интернационално значение заради капацитета си за свързване с други огромни планове - както към този момент съществуващи, по този начин и планувани, които ще разрешат доставки на природен газ за целия район от голям брой нови източници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР