Макар и по-бавно, но храните продължават да поскъпват, коментира пред

...
Макар и по-бавно, но храните продължават да поскъпват, коментира пред
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Макар и по-бавно, но храните продължават да поскъпват

Макар и по-бавно, само че храните не престават да нарастват, разяснява пред Българска национална телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По отношение на преодоляването на инфлацията, той счита, че към момента не сме видели спад на главните артикули и услуги.

" Дори оптимистичното звучене за минус 0,1% за май някак си не успокои никой, съгласно мен, тъй като доматите са си отново толкоз, колкото са коствали преди няколко месеца. И няма по какъв начин това да донесе по-спокойна вероятност на фона на това, че приходите сякаш позабавиха своя растеж. Миналата година имаше много по-сериозни обезщетителни механизми. Сега в очакване на бюджета, редица бюджетни чиновници или тези, които се финансират към бюджета, досега не са получили никакви нараствания от началото на годината, а към този момент е краят на юни ", разясни президентът на КНСБ. Той означи, че е допустимо в новия бюджет дефицитът да бъде сгънат до 3% и да бъдат открити в допълнение 800 млн. лева за растеж на възнагражденията, с цел да се компенсира 100% инфлацията. По думите му към момента няма сериозен спад на цените на главните артикули и услуги, което натоварва в допълнение бюджетите на семействата.

" Има понижение на растежа на инфлацията, което не значи, че има понижение на цените. Това би трябвало да се прави разлика, само че тя към момента е двуцифрена, което единствено по себе си генерира в действителност съществени спомагателни напрежения в бюджета на всяко едно домакинство. И по тази причина аз считам, че основният въпрос на бюджет 2023 е по какъв начин ще отговори на тези упования на хората, които заради политическата рецесия бяха отлагани с месеци и месеци, само че към този момент няма на къде ", посочи Димитров. Той напомни, че в предходния бюджет бяха заложни още към 540 млн. нарастване на разноските в междинното обучение за заплати, както и към 150 млн. в допълнение за общините и някои други браншове, които не бяха получили никакво нарастване предходната година.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР