Макар и невинаги да са акуратни, тестовете за интелигентност са

...
Макар и невинаги да са акуратни, тестовете за интелигентност са
Коментари Харесай

Най-краткият IQ тест на света - със само 3 въпроса

Макар и не всеки път да са акуратни, тестванията за просветеност са занимателен метод човек да съпостави равнището си с това на другите. И не е нужно те да са дълги и отнемащи доста време. Всъщност най-краткият IQ тест се състои от единствено три въпроса. Той прави оценка способността ви да решите проблеми, които на пръв взор наподобяват доста лесни, само че действително изискват повече планиране.

Това малко препитване се назовава The Cognitive Reflection Test (CRT). Идеята е да се отговори на въпросите за оптимално малко време. А ето ги и тях:

1. Бухалка и топка костват общо 1,10 паунда. Бухалката коства с 1 паунд повече от топката. Колко коства топката?

2. Ако на 5 машини им лишава 5 минути да създадат 5 елементи, какъв брой време е нужно на 100 машини да създадат 100 елементи?

3. В средата на езеро има листо. Всеки ден листото удвоява размера си. За да покрие цялото езеро ще са му нужни 48 дни. Тогава какъв брой дни ще му трябват, с цел да покрие половината езеро?

Повечето хора дават следните отговори: 10 пенса, 100 минути и 24 дни. Тези отговори обаче са неверни. Верните можете да видите под картинката.



Верни отговори:

1. Топката коства 0,05 пенса.

Ако топката коства X, а бухалката - с 1 паунд повече, значи Х+1. Така се получава: бухалка + топка = Х + (X+1) =1.1. Оттук следва: 2X+1=1.1 и 2X=0.1. Следователно Х = 0,05.

2. Ще са нужни 5 минути, с цел да се създадат 100 елементи.

Пет машини вършат пет елементи за пет минути, значи в действителност една машина прави една част за пет минути. Затова в случай че имаме 100 машини, произвеждащи елементи, те могат да създадат 100 елементи за 5 минути.

3. Необходимите дни ще са 47.

Ако листото удвоява размера си всеки ден, значи на предходния е било два пъти по-малко. Т.е щом на 48-ия ден покрива цялото езеро, на предния 47-и ден е було половината.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР