Макар и малка като размер, България е с голям потенциал

...
Макар и малка като размер, България е с голям потенциал
Коментари Харесай

Радев на бизнес форум: България е с голям потенциал за сътрудничество в икономиката, търговията, науката

Макар и дребна като размер, България е с огромен капацитет за съдействие в региона на стопанската система, търговията, образованието, науката, сподели президентът Румен Радев, който, дружно с индийския си сътрудник Рам Нат Ковинд, взе участие в закриването на Българо-индийски бизнес конгрес в столичния " София хотел Балкан ". Във форума участваха към 300 компании от двете страни.

Представяйки капиталовите преимущества на страната, президентът Радев посочи геополитическото състояние на България, което я нарежда като директен център и незаобиколим, по думите му, детайл от връзката сред Европа и Азия. България предлага икономическа и финансова непоклатимост, значимо изискване за реализиране на висок стопански растеж, най-ниските налози в Европейски Съюз, най-ниските оперативни разноски, висококвалифицирана работна ръка, уточни президентът Радев.
 Радев бизнес конгрес БГНЕС

Не е значимо просто да търгуваме дружно, по-важно е да работим дружно, това е моят превод на по-сложния термин като икономическа синергия. Заедно да готвим фрагментите си, образованието е извънредно значимо, дружно да вършим научни проучвания, да влагаме дружно, да развиваме произвеждане, сподели Румен Радев. Той увери, че България употребява всички благоприятни условия, които се дават от регулациите на Европейски Съюз, тъй че да дава допустимо най-облекчените условия за издаване на визи. Президентът открои бранша на осведомителните технологии, като уточни, че двете страни имат своите достижения, които, по думите му, могат да станат още по-големи, в случай че работят дружно.

С президента на Индия направихме през днешния ден обзор на двустранните ни връзки в региона на стопанската система и търговията, търсехме отговор на въпроса какво довежда дружно една световна стопанска система, международна мощ, и една стопанска система с доста по-малки мащаби. Отговорът е задачите и упоритостите, които си слагат страните ни, да работят за разцвет на народите ни, за просперитета на света, а също по този начин и всички тези полезности, които нашите нации споделят, сподели президентът Радев. По думите му, с цел да се случи всичко това, би трябвало бизнесът и от двете страни да работи дружно.-->

Следим икономическото развиване на Индия с интерес и почитание в България - за големите резултати там, за мащабите на стопанската система, само че и, изключително впечатляващо, високият и резистентен ритъм на стопански растеж. Особен интерес за нас съставляват достиженията на Индия в региона на високите технологии, секторите с висока добавена стойност като осведомителните технологии, връзките, фармация, отбранителната промишленост, проучването на космоса, приложните научни проучвания, сподели българският държавен глава. Президентът Радев дефинира днешния ден като ден, в който Индия и България заговориха дружно в един глас - и на най-високо политическо ниво, и с гласа на бизнеса.
 Радев бизнес конгрес БГНЕС
Докато нашите политически взаимоотношения постоянно са били доста задълбочени и мощни, икономическите ни връзки са по-скромни. Време е да наваксаме тази разлика, сподели от своя страна президентът Рам Нат Ковинд. Той уточни, че двамата с президента Радев през днешния ден са поели ангажимент да отворят нова глава в двустранните стопански връзки. Очаквам вашата цялостна поддръжка в това наше начинание, сподели индийският президент пред присъстващите представители на деловите среди.

По думите му, има някои естествени синергии сред двете стопански системи и би трябвало да се възползваме от тях за обща изгода. Българските компании могат да се възползват от бързия растеж на индийската стопанска система, а индийските компании могат да образуват партньорства в България както за задачите на българския вътрешен пазар, по този начин и за Европейски Съюз и неговата стопанска система. Основните области на двустранен търговски продан включват осведомителните и информационни технологии, биотехнологии, фармацевтика, земеделие, хранително-вкусовата индустрия, автомобилостроене, медицински устройства, отбранителна промишленост, инфраструктура и туризъм. Търговският ни продан възлиза на едвам 300 млн. $, това е надалеч от капацитета на тези връзки и с президента Радев сме уверени, че можем да реализираме доста повече, в случай че потърсим по-добри благоприятни условия и задълбочим връзките си, сподели президентът Рам Нат Ковинд.

Двамата президенти ще посетят довечера и фотосите на индийски сериал в Бояна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР