Макар и кинозрителите по света да очакват с нетърпение още

...
Макар и кинозрителите по света да очакват с нетърпение още
Коментари Харесай

Ранните фаворити за кинонаградите за 2018 г.

Макар и кинозрителите по света да чакат с неспокойствие още значително атрактивни комерсиални заглавия до края на годината, есента и зимата обичайно са арената на влиятелните филми, прицелени в спечелването на златни статуетки и критически похвали, а не в натрупването на оптимални комерсиални доходи.

Да, тъкмо по този начин – с началото на септември стартира сезонът на кинонаградите.

ВИЖТЕ РАННИТЕ ФАВОРИТИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Международният кино фестивал в Торонто постоянно е служил като импровизирано разкриване на въпросния сезон.

В канадския град постоянно за първи път се прожектират лентите, които след това печелят „ Оскар “ за най-хубав филм към половин година по-късно.

У нас есента също е моментът от годината, в който филмовите други възможности стават повече на брой отвсякога. По традиция чакаме през октомври и ноември следващите издания на „ Киномания “ и „ So Independent “, които дават на българската аудитория извънредната и мощно лимитирана опция да види на огромен екран влиятелни фестивални заглавия, които другояче са налични само през недотам легални платформи в интернет.

Затова и в този момент е моментът да обърнем взор към филмите,

за които занапред ще чуваме в идващите 6-7 месеца, които към този момент са били оценени на редица интернационалните кинофоруми и които ще се надяваме да можем да забележим точно в границите на гореспоменатите фестивали у нас. Тук, както и в галерията, са употребявани истинските им англоезични заглавия, защото множеството от които към момента не са преведени публично на български език от кинодистрибуторите ни.
 BlacKkKlansman BlacKkKlansman
BlacKkKlansman

на постоянно полемичния режисьор Спайк Лий незабавно притегля винманието. Прави го с ексцентричното си заглавие, прави го с извънредно забавна същинска история, на която е основан сюжетът, прави го с избора си на джазов, инфекциозен саундтрак, прави го и с дръзките настоящи реплики, определени в филмовия откъс за лентата.

Сценарият е основан на историята на чернокожия служител на реда Рон Столуърт, който съумява да си издейства участие в расистката формация Ку-Клукс-Клан, от чието име произлиза и заглавието на кино лентата, напълно посредством телефонни диалози с водача ѝ Дейвид Дюк. Когато настава моментът служителят на реда да се показа персонално на колекция на организацията, той изпраща на свое място собствен белокож сътрудник.

Ролята на Столуърт се извършва от Джон Дейвид Уошингтън, синът на живата легенда Дензъл Уошингтън, а в амплоато на по-опитния му белокож сътрудник, който би трябвало да се внедри в Ку-Клукс-Клан, влиза звездата от новата трилогия „ Междузвездни войни “ Адам Драйвър. В настоящия под напрежение породист климат в Съединените щати, остър от непрекъснатите спорни изяви на президента Тръмп, лентата сигурно ще предизвика значително диспути.

Това проличава още от края на филмовия откъс ѝ, в който расисти скандират лозунга „ Америка преди всичко! “, който е и един от водещите лозунги на сегашния държавен глава. Но BlacKkKlansman няма да е единственият филм с политически конотации през този сезон на премиите.

The Front Runner
 The Front Runner The Front Runner
с присъединяване на Хю Джакман в основната роля на Гари Харт ще ни покаже по какъв начин цялата политическа кариера на любимец за президентския пост в Съединени американски щати рухва, когато нескрито излизат извънбрачните му похождения. И този сюжет звучи извънредно настоящо в подтекста на правосъдните искове на модели от „ Плейбой “ и порнозвезди против президента Тръмп.

Като ранни любимци в техническите категории за редица награди изпъкват First Man на Деймиън Шазел и Mandy на Панос Косматос. Първият филм събира режисьора Шазел още веднъж със звездата на предходния му филм, „ Ла Ла Ленд “ - Райън Гослинг, който ще се превъплъти в ролята на астронавта Нийл Армстронг.

Втората лента пък се обрисува като първият критически акламиран план на носителя на „ Оскар “ Никълъс Кейдж от години насам. Mandy бе посрещнат с универсални похвали на фестивала „ Сънденс “, както и в Кан, а през септември ще получи и лимитирано разпространяване в Съединените щати. От филмовия откъс проличава, че режисьорът Косматос е основал кървава, хеви метъл фикция в стила на „ Лудия Макс “, която прилича на налудничавите осъществявания на интернет иконата Кейдж.

Филмът Widows пък маркира завръщането на Стив МакКуийн в режисьорския стол за първи път след триумфа му с „ 12 години иго “ преди пет години. Лентата е заредена с първокачествен актьорски състав, включващ Виола Дейвис, Лиам Нийсън, Колин Фарел и Джаки Уийвър, а и престъпният сюжет допуска повече динамичност и напрежение, в сравнение с в предходните планове на МакКуийн.
 Вайола Дейвис е първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за Оскар. Вайола Дейвис е първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за Оскар.
The Old Man & the Gun

се обрисува като любимец в категорията за основна мъжка роля с осъществяването на Робърт Редфорд, което, съгласно самия артист, е и последната му екранна роля.

След 50-годишна кариера една звезда се сбогува с киното

Mary Queen of Scots

пък ще опълчи две от номинираните актриси в категорията за основна женска роля от предходната година – Марго Роби и Сърша Ронан – в обилна историческа продукция.
 Mary Queen of Scots Mary Queen of Scots
Големият режисьор Алфонсо Куарон също ще претендира за редица оценки с драмата Roma, написана и снимана напълно от него, в това число в потенциала на оператор.

Но даже при всички изброени тук и в галерията заглавия, човек в никакъв случай няма по какъв начин да е сигурен, че непредвиден критически шлагер няма да разбие прогнозите му на пух и прахуляк. В това отношение филмовата Шампионска лига е съвсем като футболната – и тази година ще бъде забавна, както постоянно.

Четете още за кино:

Ролите, които направиха Дуейн Джонсън кино звезда

Екшън легендата с най-опасните каскади в киното

Най-големите звезди измежду дамите в киното през днешния ден

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР