Макар и човек да не осъзнава, той във всеки един

...
Макар и човек да не осъзнава, той във всеки един
Коментари Харесай

Пробив в науката: Мозъчен интерфейс добавя усещане към протезите

Макар и човек да не осъзнава, той във всеки един миг има ясно чувство за съществуването и разположението на своите крака. Когато крайникът е ампутиран и сменен с протеза, това чувство липсва. Учени от Клиника Кливланд са създали нов мозъчен интерфейс, който може да върне това чувство, оповестява самата клиника в своя уебсайт.

Някои от модерните протези към този момент могат да се ръководят посредством мисъл, само че даже и те не предават възприятие за пространство и досег. Затова техният собственик би трябвало постоянно да гледа къде се намира протезата и дали прави действието, което ѝ е указано.

Новата система се свързва с невроните на ампутирания крак като употребява дребни роботи, които вибрират избрани мускули. Те работят в синхрон с придвижването на протезата и предават на мозъка тази информация. Резултатът е, че индивидът още веднъж получава чувство за крайника. При това то е доста точно, като се усеща даже придвижването и ситуацията на всеки пръст. По този метод протезата може да се ръководи единствено с смисъл без да е нужно индивидът да употребява и зрението си, с цел да я управлява и насочва.

За момента методът на учените работи за протези за ръце. Следващата стъпка в работата им е създаване на техника, която да дава същия резултат и при протези за крайници, както и за пациенти, които са изгубили чувството след инфаркт или друга причина. Работи се и по система, която да може да се употребява дълготрайно от пациентите и да е използвана в всекидневието./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР