Макар езерата в Пирин да са по-малко познати от тези

...
Макар езерата в Пирин да са по-малко познати от тези
Коментари Харесай

Пиринските езера блестят с красота и чистота

Макар езерата в Пирин да са по-малко познати от тези в Пирин, те са не по-малко красиви.

 

Смята се, че броят им надвишава 170, а множеството от тях са пръснати на височина над 2000 метра в северния дял на планината. Носят имената на циркусите, в които се намират и са групирани към тях – Бърдеришки, Валявишки, Василашки, Влахини, Попови, Кременски и така нататък Докосването до хубостта им е същинско премеждие, което си коства да изживеете.

 

За доста от езерата в царството на господ Перун се носят митове, основани още в древността. Това ускорява очарованието им, както и любознанието да се докоснеш до висините със сини води и свещени скали. И потвърждава истината, че преданията са най-вече тъжни. Хората от селищата в Пиринско още описват, че в миналото до най-дълбокото езеро – Поповото, се ходело като на хаджилък.

 

До 1942 година се наричало Папазгьол. На това свещено място на 2234 м. височина до 40-те години на ХХ век са почитани остарели култове и са правени курбани в името на бога природа. На източния му бряг е ситуирана пирамидална канара, която е централният жертвеник от антично тракийско светилище на бесите. На нея към момента са непокътнати скални вдълбавания с форма на човешка стъпка и кръгове.

 

Вярва се, че това място е свещено. Разкази на възрастни хора сочат, че точно пастирите юруци, които почитали разнообразни култове, идвали край Попово езеро на хаджилък, като колели курбани до каменните плочи.   

 

Други предания описват за господ Перун и свещеника, който решил да отиде в жилището му и да го прогони. Според селяните той живеел на връх Джано и по тази причина упътили свещеника да върви около река Ретиже и по този начин да стигне до огромното езеро в подножието на върха. Когато стигнал до върха, незнаейки кой връх е Джано, свещеникът почнал да се моли и да ръси със светена вода езерото. Виждайки го, господ Перун се разгневил и го хвърлил в езерото. От него изплувала единствено килимявката му, която се трансформирала в дребен остров. 

Инфо: Уикенд

Тагове: Пиринските езера Поповото езеро Папазгьол бог Перун Пирин Рила
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР