Макар до Великден да има още близо месец, търговците вече

...
Макар до Великден да има още близо месец, търговците вече
Коментари Харесай

Търговците на месо ни цакат със стари номера за Великден

Макар до Великден да има още близо месец, търговците към този момент запретнаха предостатъчно ръкави ви покачиха цените на агнешкото месо.

Цифрата за кг тук-там към този момент чукна 33 лв., а съгласно търговците до празника не е изключено цената да доближи до внушителните 40 лева./кг.

 

През предходната година цената на кг агнешко месо стигаше до 25 лв. и все пак провокира бурното отвращение на клиентите, и докара до мощно ограничение на извършването на покупки. Мнозина даже изключиха въобще празничната мръвка от трапезата си.

 

Търговците пък на собствен ред оправдаха солената цена с рецесията в отглеждането на животни и неналичието на агнета. Така или другояче обаче всички са наясно, че с наближаването на празника цените постоянно потеглят нагоре, вместо да се задържат или пък да паднат.

В прилежаща Гърция да вземем за пример кг агнешко месо се търгува на цена сред 10 и 13 лв.. За разлика от родните търговци, там продавачите смъкват цените преди Великден и може да падне даже до 8 евро – т.е. на половина на нашите.

 

Освен това в Гърция има така наречен „ Великденска кошница “, включваща празничните артикули, на които цените биват намалени и никой от търговците не си разрешава да посегне и да качи цифрите, защото рискува да попадне под ударите на съществени наказания.

 

За разлика от гърците, нашенци годишно обикалят из магазините в търсене на по-евтино месо, което обаче наложително да е родно произвеждане. За страдание поради тежката рецесия, която е превзела отглеждането на животни през последните години родното месо става все по-дефицитно, а вносното залива щандовете на магазините.

 

За да е елементарно разпознаваемо за клиентите, родното месо всяка година бива обозначено с пъстър щемпел, различаващ го от вносното. Обикновено най-голямо количество агнешко месо се внася от Македония.

Инфо: Уикенд

Тагове: Великден агнешко месо цена поскъпване повишение на цените покачване на цените животновъдство Агнета Гърция Македония
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР