Макар да се очакваше, че от нова година най-накрая ще

...
Макар да се очакваше, че от нова година най-накрая ще
Коментари Харесай

Отсрочка за скъпата „Гражданска“ за лошите шофьори


Макар да се очакваше, че от нова година най-сетне ще зараборти системата " бонус-малус " за автозастраховките, това още веднъж се отсрочва. Така най-малко част от неприятните водачи, предивикали произшествия и хващани неведнъж с нарушавания на пътя, получават още веднъж пролонгация и няма да платят повече от примерните водачи заз наложителната автополица. " Бонусът " ще е за тези, чиито застраховки изтичат при започване на 2018 година и надлежно ще би трябвало да ги възобновят преди да е проработила новата система. На по-късен стадий от годината обаче се чака тя няистина да проработи и примерните водачи да стартират да заплащат по-малко, а нарушителите – повече.

По-разработването на системата " бонус-малус ", която ще обхване освен наложителната " Гражданска отговорност ", само че и доброволната " Автокаско ", работи междуведомствена група с присъединяване на специалисти от Гаранционния фонд и Комисията за финансов контрол. Те са избрали съветник, който да дефинира критериите, по които ще се пресмятат цените на полиците. Все още обаче консултантът не е показал критериите за образуването на системата. Но имат период да го създадат доникъде на декември, изясни пред Българска национална телевизия шефът на Гаранциония фонд Борислав Михайлов.

След като консултантите предложат своите критерии за понижение и или нарастване на цените по застраховките, междуведомствената група би трябвало да ги утвърди и да ги включи в нова разпоредба, която да бъде издадена от Министерството на финансите. В този интервал се планува и време за публично разискване. Това на процедура значи, че е невероятно въвеждането на системата " бонус-малус " от Нова година и още веднъж изрядните водачи няма да бъдат подтиквани.

Според изчисленията на застрахователите, след въвеждането на системата бонус-малус, невнимателните водачи би трябвало да заплащат с до 150% по-високи застраховки, а изрядните с до 20-25 на 100 по-ниски от общоприетите цени. Според КАТ, измежду главните критерии би трябвало да бъде карането с превишена скорост, неспазването на пътни знаци и така нататък /inews.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР