Макар да поражда надежди за денуклеаризация и мирен договор, с

...
Макар да поражда надежди за денуклеаризация и мирен договор, с
Коментари Харесай

Севернокорейската армия може да се облагодетелства от дипломатическата офанзива на Ким

Макар да поражда очаквания за денуклеаризация и кротичък контракт, с който дефинитивно да бъде комплициран завършек на Корейската война, новият фокус на севернокорейския водач Ким Чен-ун върху дипломацията има иронична противоположна страна: той може да бъде подарък от ориста за неговите генерали.

Мисленето на Ким за това по какъв начин армията му се вписва в неговите проекти за поощряване на разведряване на Корейския полуостров и договаряне на гаранции за сигурността от Вашингтон може да стане по-ясно, когато той се срещне с президента Доналд Тръмп идната седмица в Сингапур.

Но едно нещо към този момент е ясно. Ким не може да оцелее без своите правилни войски. Каквато и огромна тактика да има той поради, тя мощно ще отразява техните ползи, а това включва способността за правене на доста пари.

Освен с нуклеарните бомби и междуконтиненталните балистични ракети, привлекли вниманието на света, корейската национална войска се занимава съществено с всевъзможни неща - от развъждане на гъби и ябълки до ръководене на националната самолетна компания и пласиране на потребните изкопаеми на страната в чужбина.

Следователно армията ще се облагодетелства доста, в случай че Ким успее да понижи поддръжката за глобите, като се контракти с Тръмп и богатите съседи на Севера.

Армията е най-голямата и най-страховитата организация в Северна Корея, като може да се мери само със самата ръководеща партия, с която е деликатно преплетена. Тя гълтам към една трета от годишния бюджет на страната и има личен състав, наброяващ над 1 милион души - това прави непрекъснатата войска на Северна Корея една от най-големите в света макар дребното население на страната, което е под 25 милиона.

От времето на ръководството на бащата на Ким един от най-важните лозунги е " Армията преди всичко ". А откогато пристигна на власт, Ким насочва вниманието си към едновременното насърчаване на нуклеарните сили на страната и нейната стопанска система. Сегашните му дипломатически начинания към Китай, Сеул и Вашингтон се основават на изказванието му, изложено пред партийните елити през април, че към този момент е " приключил " развиването на своя нуклеарен боеприпас.

Той упорства, че откакто е извършил задачата за насърчаване на нуклеарния капацитет, е време да схване " нов стратегически курс ", който натъртва на стопанската система и стратегическото потребление на дипломацията.

Това не трябва да се преглежда като ход против армията.

Точно както измененията в стопанската система, откогато Ким пристигна на власт в края на 2011 година, основават увеличаваща се разлика в приходите в гражданския бранш, по този начин те също способстват за възходящо неравноправие в редиците на армията, допуска помощник-професорът в Джорджтаунския университет и някогашен анализатор в Държавния департамент на Съединени американски щати и Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Браун.

" Някои подразделения и някои бойци печелят положителни пари, като се занимават със строителни действия, а други всъщност не изкарват нищо, вършейки рутинните си военни отговорности. Същото важи за офицерите ", сподели той. " Някои излизат от своята 10-годишна работа с умения, които се търсят на пазара, като шофиране и коригиране на таксита, а други изобщо без никакви умения. "

Браун сподели, че в дълготраен проект дипломатическият триумф може да освободи Ким да понижи разноските, като редуцира раздутата бройка на армията. Но той акцентира, че към този момент " е от първостепенна значимост бойците да останат удовлетворени, когато други, наподобява, забогатяват ".

" Имам чувството, че Ким приготвя ново огромно нарастване на държавните заплати, с цел да направи държавните чиновници, в това число военните, малко по-доволни ", сподели той.

Участието на армията в толкоз разнородни странични действия също по този начин значи, че е в неин интерес търговията да се разрасне и в други насоки с изключение на продажбата на нуклеарни технологии или ракетни елементи, които евентуално ще продължат да бъдат цел на интернационалните контролни органи за неразпространение на нуклеарните оръжия, без значение какъв брой добре ще протекат договарянията на Ким.

" Армията има голям брой предприятия, а делът ѝ в минния бранш е евентуално един от най-големите. Следователно тя несъмнено губи от спадането на износа на севернокорейски въглища и други потребни изкопаеми вследствие на глобите ", сподели младши откривателят от Института за проучване на външната политика Кацеф Силбърстейн.

Силбърстейн добави, че най-важната роля на армията в стопанската система е способността ѝ елементарно да обезпечава работна ръка, където е належащо, да прави строителна активност и ремонт на пътища, да оказва помощ за събирането на реколтата и да прави работа в мините. " Тази роля мъчно може да се изрази количествено, само че евентуално е забележителна ", сподели той.

Непотвърдени известия тази седмица от Сеул и Вашингтон, че Ким неотдавна е заменил тримата си най-висши военни чиновници, може би допускат, че той към този момент се пробва да подсигурява, че армията е в подобаваща позиция да ръководи повече задгранични вложения и да се придържа към новия му курс, без възможният приток на пари да я изкушава към корупция или непокорство.

Показателно за двойствената роля на армията беше това, че един от тримата нови генерали - Ким Су-гил, придружаваше Ким на неотдавнашно посещаване в туристическата зона Уонсан-Калма - огромен строителен план по източното крайбрежие, за който Пхенян се надява, че ще се трансформира в съществена атракция за южнокорейски гости, в случай че глобите бъдат анулирани.
Районът, цялостен с войски, известни като " войници-строители ", които издигат първокласни хотели и павират нови пътища, беше известен измежду южнокорейските гости през предходен интервал на разведряване.

Неговата известност внезапно завърши, когато севернокорейски боец простреля смъртоносно южнокорейка, отклонила се към зона с стеснен достъп.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР