Макар да няма точни бройки, западни наблюдатели смятат, че в

...
Макар да няма точни бройки, западни наблюдатели смятат, че в
Коментари Харесай

„Ключов контингент“: Кои са наемниците „Вагнер“?

Макар да няма точни бройки, западни наблюдаващи считат, че сега наемниците от „ Вагнер “, които се бият за Русия в Украйна наброяват десетки хиляди. Те бяха основни за завладяването на Бахмут.

Следете всичко по тематиката тук

Лидерът им Евгений Пригожин разказва „ Вагнер “ като „ частна военна компания.

Снимка: Reuters

Кои са „ Вагнер “ и за кого се бият?

„ Групата Вагнер “ е основана за първи път през 2014 година, когато поддържа про-руските сепаратисти в Източна Украйна. По това време беше загадка организация, която оперираше най-вече в Африка и Средния Изток и е наброявала към 5000 бойци. Повечето от тях са били ветерани от специфичните сили на Русия.

Разрастването на „ Вагнер “ сега е значително.

„ Под тяхно командване сега има към 50 000 бойци в Украйна. Те са основен контингент там “, обявиха от английското Министерство на защитата през януари.

„ Ако някой застане на пътя ни - ще бъде погубен. Ще стигнем до края “, съобщи Пригожин

През 2022 година „ Вагнер “ почнали масирана акция за набиране на нови бойци, тъй като формалната войска на Русия имала съществени проблеми с мобилизацията.

Около 80% от членовете на „ Вагнер “ в Украйна са от пандизите в Русия, твърди американският Съвет по сигурността.

Снимка: Reuters

Макар наемническите групи да са незаконни в Русия, „ Вагнер “ публично се записва като компания през 2022 година и отвори своя централа в Санкт Петербург. „ В момента те интензивно наемат хора в съветските градове. Имат и билборди, а съветските медии ги назовават патриотична организация “, разяснява доктор Самуел Рамани от кралските служби на Англия.

Руските управляващи упрекнаха ръководителя на частната войска „ Вагнер “ в образуване на въоръжен протест

Какво прави „ Вагнер “ в Украйна?

Групата е съществено обвързана с завладяването на Бахмут. От украинска страна се появиха данни, че наемниците влизат в борба с огромна бройка, като доста от тях починали.

Първоначално военното министерство на Русия не разяснява дали „ Вагнер “ са обвързани с боевете в Украйна. Въпреки това по-късно похвали наемниците за ролята, която са изиграли в завладяването на Бахмут.

Снимка: Reuters

Как се появи „ Вагнер “?

Разследване на Би Би Си показва като основен забъркан офицерът от съветската войска Дмитри Уткин. Той е деец от Чечня и се счита, че е бил първият пълководец на „ Вагнер “. Според данните той е кръстил групировката на своята позивна.

Настоящият началник е Евгений Пригожин – богат предприемач, прочут с прякора „ Готвача на Путин “, защото обезпечава кетъринг в Кремъл.

Основателят на частната войска „ Вагнер “ не има вяра в тезата, че Западът ще се умори от войната

Първата публична задача на „ Вагнер “ била да оказват помощ на Русия да анексира Крим през 2014 година В седмиците преди съветската инвазия в Украйна се счита, че групировката е направила няколко интервенции под „ подправен байрак “, с цел да даде мотив на Кремъл да нахлуе в прилежащата страна.

Снимка: Reuters

Как „ Вагнер “ се обърна против съветското командване?

През последните месеци Пригожин неведнъж подлага на критика съветския министър на защитата Сергей Шойгу, както и водачът на украинската войска Валери Герасимов. Той ги упреква в липса на подготвеност и умишлена липса на доставяне с хранителни запаси за „ Вагнер “ бойците в Украйна.

Руският министър на защитата съобщи, че „ всички доброволни обединения в Украйна би трябвало да подпишат контракти с страната до края на юни “. В изказването групировката не е упомената по име, само че се счита, че това е опит на Кремъл да поеме юздите на групировката.

Идеалният вид е да бъде оповестено, че Русия е постигнала всичките си цели, счита Пригожин

На собствен ред Пригожин излезе с изказване, че „ Вагнер “ ще бойкотират подписването на контракти.

Снимка: Reuters

Къде другаде оперира „ Вагнер “?

От 2015 година насам групировката се намира в Сирия, където се бие паралелно с държавните сили на Русия. Знае се също, че има наемници на групата в Либия, които поддържат военачалник Калифа Хафтар.

В Централната Африканска Република „ Вагнер “ охраняват диамантени мини, а в Судан – златни.

Правителството в Мали употребява „ Вагнер “ против локални ислямистки групировки.

Снимка: Reuters

Какви закононарушения са направили „ Вагнер “?

През януари някогашен пълководец на групировката изиска леговище в Норвегия. В разказите си пред локалното командване той твърди, че станал очевидец на голям брой военни закононарушения в Украйна.

Наемници от „ Вагнер “ се твърди, че са измъчвали и убивали цивилни край в Киев през април 2022 година

Според немското разузнаване точно тази формация е виновна за клането на цивилни в Буча през март 2022 година

Организация на обединените нации и френското държавно управление упрекват „ Вагнер “, че са правили изнасилвания и грабежи на цивилни в Африка.

През 2020 година Съединените щати упрекнаха групировката, че са сложили противопехотни мини и други спонтанни бомбени устройства край либийската столица Триполи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР