Макар да излиза извън пределите на Европа и любимата си

...
Макар да излиза извън пределите на Европа и любимата си
Коментари Харесай

Нов шедьовър от Жоа Пинто Коелю

Макар да излиза отвън рамките на Европа и обичаната си историческа тема, Жоао Пинто Коелю още веднъж ни предизвика с автентичен сюжет и неочакван край. С неподражаемия си жанр, той ни увлича в запаметяващите се истории на своите герои, потапя ни в свят на дълбоки страсти и ни пленява с този брилянтно написан шедьовър.

След като прекарва детството си в сиропиталище, на дванайсет години Ноа най-сетне се среща с майка си Пейшънс. Тя прави всичко по силите си да компенсира изоставянето му, само че в никакъв случай не загатва какво я е предиздвикало да вземе това решение. И по този начин, без значение дали двамата прекарват дните си в къщата на плажа на Кейп Код, или в театъра в Бриджпорт, където работят дружно, посред им се издига невидима бариера, която никой от тях не смее да прекрачи. Когато Ноа среща Франк ОЛиъри – екстравагантен йезуит, който кара шарен Ролс-Ройс – той открива в него поддръжката, която постоянно е търсил.

Има неща обаче, които свещеникът избира да резервира за себе си, да вземем за пример студентските си години, ирландския пъб в Бостън, където с приятелите му се събирали да пият бира и да рецитират стихове, както и Катрин, амбициозната млада жена, която не се поколебала да опита да го отклони от призванието му. Докато тайните остават под повърхността и разпалват въображението, дребните откровения имат силата на бурно море. Жоао Пинто Коелю е роден в Лондон през 1967 година По-късно живее в Ню Йорк, където учи архитектура (завършва през 1992 г.) и работи в професионален спектакъл. В същото време той стартира от ден на ден да се занимава с Холокоста – тематика, която го интересува от младостта му. През 2009 и 2011 година взе участие в две акции на Съвета на Европа в Аушвиц.

Живее известно време в Краков, намира се с огромен брой оживели от концентрационни лагери и прави проучвания за еврейския живот преди Втората международна война. Голяма част от наученото през тези години вплита в първия си разказ " Попитайте Сара Грос ", който е оповестен през 2015 година и стига до финалната селекция на най-престижната португалска литературна премия Prémio LeYa. През идващите две години Пинто Коелю написва втория си разказ " Лудите от улица " Мазур ".

Сюжетът още веднъж е обвързван с Втората международна война и се развива сред Североизточна Полша и Париж, като обгръща интервала сред навечерието на войната и началото на 21 век. Книгата печели Prémio LeYa 2017. И в третият си разказ " Време за превземки " писателят остава правилен на обичаната си тема и исторически интервал, само че този път придвижва читателите в Тоскана и ги среща с един извънреден женски облик. През 2021 книгата е номинирана за Наградата за литература на Европейски Съюз. През 2022 година

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР