Макар да изглежда неясна датата на приемането на България в

...
Макар да изглежда неясна датата на приемането на България в
Коментари Харесай

Роден пекар обяви цената на баничката в евро

Макар да наподобява неразбираема датата на приемането на България в еврозоната, още занапред търговци показаха безпокойството си, че при превалутирането ще се стига до случаи, в които цената ще е кръгло число и един евроцент, което значи, че ще би трябвало да връщат по 99 евроцента и това по думите им би ги затруднило, оповестиха от " Ние, потребителите ".

Димитър Бакалов, който има пекарна в Благоевград, сподели, че ще има закръгляне на цените с приемането на еврото у нас.

" Може да има дребен проблем, само че той ще е за нас. Защото де факто една баница, която при мен е 2,10 лв., аз би трябвало да я направя 1 евро и 1 евроцент, а този евроцент до два лв. доста мъчно ще се връщат 99 евроцента. Може би там ще се получи разминаване, може би някъде ще има малко повече, само че това са единични случаи ", сподели той, представен от БТВ. 

Какво ще се случи със заплатите ни и с цените в комерсиалната мрежа? Това е главният въпрос, който българите си задават, когато стане въпрос за въвеждане на еврото у нас следващата година. 

От 27 страни в Европейския съюз, 20 са в еврозоната. Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е казусът в България все още. Според икономисти няма риск заплатите на хората да бъдат понижени, тъй като те ще бъдат пресметнати съгласно закрепения в този момент курс на еврото.В подобен случай, в случай че заплатата е 1000 лева, тя ще е равностойна на 512.82 евро.

Във компаниите у нас малко се приказва за преизчисленията на заплатите и по какъв начин ще бъдат изменени те следващата година. " Не се разискват тези работи. Като му пристигна времето и часът, тогава към този момент ще се разбере всичко защо става въпрос ", разяснява Здравко Кирилов пред Българска национална телевизия.

Това води до доста неясноти и въпроси. " Как би била изравнена или както приказват " едно евро – един лев ", но то в действителност не е по този начин. То едно евро е два лв.. Стандартът в България е прекомерно невисок за приемане на евро ", споделя Николай Митов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР