Макар да изглежда, че по-голямата част от света е обединена

...
Макар да изглежда, че по-голямата част от света е обединена
Коментари Харесай

Какво ще бъде бъдещето на долара?

Макар да наподобява, че по-голямата част от света е обединена в осъждането на войната в Украйна, в действителност обединението против Русия е водена от Запада, а не е световна. Това може да има значими последствия за бъдещето на интернационалните финанси, защото страните по света следят трагичните ходове на Съединени американски щати и техните съдружници за заледяване на валутните запаси на Русия, написа в собствен материал Financial times.

„ Санкциите бяха разтърсващи “, признава Джон Смит, който е бил един от водещите специалисти по глобите в Министерството на финансите на Съединени американски щати, а в този момент е съпредседател на отдела за национална сигурност в Morrison & Foerster, адвокатска адвокатска фирма. „ Те пречупиха досегашните правила “.

Силата на глобите против Русия се крие в превъзходството на щатския $, който е най-широко употребяваната валута в търговията, финансовите транзакции и запасите на централните банки. И въпреки всичко, употребявайки $ по този метод, Съединени американски щати и техните съдружници рискуват да провокират реакция, която може да подкопае американската валута и да раздели международната финансова система на съперничещи блокове, които могат да оставят всички в по-лошо състояние.

Китай да вземем за пример се стреми да придаде на своята валута доста по-голяма роля в интернационалната финансова система в дълготраен проект. Пекин преглежда преобладаващата позиция на $ като един от бастионите на американската мощност и желае да го пресече. Украинският спор ще затвърди тази позиция.

Джан Янлин, някогашен изпълнителен вицепрезидент на Bank of China твърди, че глобите „ ще доведат до загуба на доверие по отношение на Съединени американски щати и ще подкопаят хегемонията на $ в дълготраен проект “. Тя съобщи, че Китай би трябвало да помогне на света „ рано или късно да се отърве от хегемонията на $ “.

Смъртта на $ е била планувана безчет пъти преди, само че в последна сметка американската валута постоянно резервира позициите си. Инерцията е мощна мощ в трансграничното финансиране: един път откакто дадена валута се употребява необятно, това се трансформира в самоутвърждаваща се позиция.

Ако отливът от $ в действителност се материализира в идващите години глобите против Централната банка на Русия няма да бъдат обсъждани като самоуверен и автентичен метод за оказване на напън, а като начало на края на превъзходството на $ – един самобитен финансов Суецки канал.

Анализатори напомнят, че финансовите войни до момента са били свързани най-много с блокиране на средства за тероризъм или прилагани в специфични случай като при нуклеарната стратегия на Иран. Набелязването на страна с размера и силата на Русия е невиждано и ще се трансформира в преломен миг за бъдещето, счита Миту Гулати, професор по финансово право в Университета в Вирджиния.

„ Ако разпоредбите се трансформират за Русия значи се трансформират и за целия свят “, споделя той. „ Щом разпоредбите се трансформират, това ще преобърне интернационалните финанси “.

Просто кражба

В края на февруари огромна част от задграничните запаси на съветската централна банка бяха замразени. Огромната мощ на глобите удиви както Москва, по този начин и западните държавни управления откакто рублата се сгромоляса до 135 за $, което е обезценяване с към 50%.

„ Нямаше по какъв начин да предвидим подобен тип наказания “, сподели външният министър Сергей Лавров през март. „ Това е просто кражба “.

„ Това е началото на края за монопола на $ “, декларира Вячеслав Володин, представител на съветският парламент. „ Който държи запасите си долари към този момент не може да бъде сигурен, че Съединени американски щати няма да му ги откраднат “.

Съществуват обаче няколко метода, по които Русия може да заобиколи глобите. Служители на индийското държавно управление оповестиха, че преглеждат опцията да правят заплащания посредством рубли и рупии. Двете страни към този момент са употребявали този механизъм по времето на Съветския съюз. Тези проекти обаче към момента не са влезнали в действие.

Има опасения, че тази война ще докара до голям раздор в международната стопанска система. Лари Финк, изпълнителният шеф на BlackRock, които ръководят повече от 10 трилиона в активи, написа в годишното си писмо до акционерите че „ съветската инвазия в Украйна ще постави завършек на глобализацията от последните 30 години “.

Дори интернационалният валутен фонд счита, че превъзходството на $ може да се свие, макар че евентуално ще остане главната международна валута.

„ Вече виждаме че някои страни предоговарят валутата, в която получават заплащане за комерсиалните си покупко-продажби “, споделя Гита Гопинат, първият заместител шеф на МВФ.

Санкциите могат да ускорят измененията в инфраструктурата на интернационалните финанси. Като част от напъните си за понижаване на зависимостта от следени от Съединени американски щати системи, Китай създава лична система за трансгранични междубанкови заплащания (Cips), деноминирана в юани, която в този момент има 1200 институции-членки в 100 страни.

Cips към момента е дребен в съпоставяне със Swift, европейската платежна система, която е значима част от режима на наказания против Русия. Но фактът, че най-големите съветски банки бяха изгонени от Swift, даде евентуална опция за напредък на китайския противник.

„ Cips може да промени играта “, споделя Есуар Прасад, някогашен почитан чиновник на МВФ, който в този момент е в Института Брукингс. „ Китай основава инфраструктура за заплащания и известия за заплащания, която един ден може да даде опция на доминираната от Запада интернационална финансова система и по-специално на Swift.

Дори преди войната имаше и предварителни признаци за огромна смяна, която към този момент е в ход в състава на запасите на централните банки – един от главните градивни детайли на интернационалната финансова система.

Американският държавен дълг през по-голямата част от предишния век беше желан от централните банки по света за депозиране на пари за черни дни, поради размера и силата на Съединени американски щати, сигурността и търгуемостта на дълга им и преобладаващата роля на $ в интернационалната търговия и финанси. През 60-те години на предишния век някогашният френски президент Валери Жискар д’Естен назова това „ изключителната привилегия на Америка “.

Тази привилегия обаче се свива през последните десетилетия. От 12 трилиона $ валутни запаси, държани от централните банки по света в края на 2021 година, доларът съставлява към 59 %, съгласно последните данни на МВФ. Това е спад от 71 % през 1999 година, когато беше въведено еврото.

Общата европейска валута е главната опция на $ – тя съставлява 20% от запасите на централните банки– само че също по този начин се следи доста прекосяване към по-малки валути като австралийския $, корейския вон и на първо място китайския юан, съгласно Бари Айхенгрийн, професор по стопанска система в Бъркли, който е декан на проучванията на интернационалната валутна система.

В скорошен отчет, формиран в съавторство с МВФ, той назова това „ невидима ерозия на господството на $ “ и твърди, че „ демонстрира по какъв начин интернационалната система може да се развива отсега нататък “. Използването на наказания против съветската централната банка евентуално ще форсира процеса, сподели той пред Financial Times.

Ю Йондин, водещ икономист от Китайската академия по обществени науки, съобщи през предходната седмица, че глобите са „ разрушили доверието на националните институции в интернационалната парична система “. Ю, който е някогашен консултант на Китайската централна банка, прибавя: „ Всеки един контракт и всяко интернационално заплащане могат да бъдат нарушени щом запасите на централните банки могат да бъдат замразени “.

Прибързани прогнози за $

Въпреки всички спекулации по отношение на резултата от глобите те надали ще провокират тектонични промени в световната финансова система – най-малко не в близкото бъдеще.

Макар и да възвърне цената на рублата, за Русия ще бъде мъчно да избегне следствията от глобите. Наталия Зубаревич, шеф на Независимият институт за за обществена политика, счита че хората чакат прекомерно бързи резултати от глобите, а те не работят по този начин. „ Ефектите ще се усетят в идващите месеци, а не дни “ прибавя тя.

Заплахата от европейска и американска реакция против институциите, които биха могли да оказват помощ на Русия е огромно затруднение даже за банки в другарски за Русия страни.

Изместването на $ няма да бъде елементарно. За страни, които се притесняват, че могат да попаднат в сходна на Русия обстановка, няма доста други възможности.

Китай е изправен пред сходна алтернатива. Със своите 3.2 трилиона $ валутни запаси те са принудени да се запасяват с долари. Извън Европа и вероятно Япония, които са съдружници на Съединени американски щати в този случай, просто няма валути, които да разполагат с такава ликвидност.

„ Ние имаме отворен пазар, всичко се конвертира елементарно и стопанската система е постоянна. Докато тези неща не се трансформират, всичко си остава както досега “ счита Браян О “Туул, специалист по глобите към Атлантическият съвет и някогашен чиновник на Министерство на финансите на Съединени американски щати. „ Няма друго място, което да има даже дребна част от ликвидността на американските пазари “.

От друга страна юанът не е изцяло конвертируем. Китайската комунистическа партия осъзнава, че не може да има интернационална аварийна валута и надзор върху капиталите си по едно и също време. Те би трябвало да изберат сред едно от двете.

Прасад счита, че макар терзанията на някои страни, че „ деликатно събираните им запаси могат да бъдат изгубени “ те просто нямат реалистични други възможности. „ Истината е, че юанът на този стадий не е задоволително мощен състезател в интернационалните финанси, с цел да бъде опция на $ “.

Имайки поради големите промени в международната стопанска система през последните 40 години превъзходството на западните сили в финансовия свят може да наподобява като анахронизъм. Но за момента техните валути просто нямат реалистична опция.

Смит, който е някогашен чиновник на Министерство на финансите на Съединени американски щати отбелязва че „ за крах на $ в международната стопанска система се приказва всяка година “ най-малко от 2008 насам, когато Вашингтон блокира потреблението на долари от Иран в търговски покупко-продажби. Но нищо значително не се е трансформирало от този момент.

„ Постоянно се приказва, че доларът ще изгуби статута си на аварийна валута и на желана валута в интернационалните покупко-продажби, само че не сме видели нищо такова на процедура “, прибавя той. „ Американският $ е източник на непоклатимост в интернационалните финансови транзакции и това ще продължи даже и след края на войната в Украйна “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР