Макар да е приет на въоръжение преди почти 30 г.,

...
Макар да е приет на въоръжение преди почти 30 г.,
Коментари Харесай

Дъх от преизподнята: Защо огнеметът „Шмель” стана най-опасното оръжие на пехотата

Макар да е признат на въоръжение преди съвсем 30 година, реактивният пехотен огнемет с почтеното име РПО-А „ Шмель ” (Земна пчела) към момента е ужасно оръжие в ръцете на съветските пехотинци, защото по огнева мощност е съпоставимо с гаубична артилерия диаметър 152 мм. При това усъвършенстваната към този момент версия РПО-ПДМ е с нараснала мощност и отдалеченост до 1700 м., оповестява warfiles.ru. За разлика от многотонната гаубица, базовият огнемет тежи единствено 11 кг и свободно се побира на гърба на пехотинеца, а усъвършенстваният модел е даже с 1,5 кг по-лек. Тази разработка на Тулското КБ по машиностроене мълчешком се смята за най-смъртоносното оръжие на пехотата в света.

В закрити пространства гърмежът на обемно-детониращата капсула с термобарична примес на „ Шмель” има такава чудовищна мощност, че не инцидентно афганистанските моджахедини са го наричали „ шайтан-тръба”. Със същия резултат те са употребени в Чечня, Дагестан и в други региони на Северен Кавказ, където танковете не можели да се употребяват в селата и градовете.

Конструктивно огнеметът е организиран много просто: пластмасовата тръба за еднократна приложимост с фланци в двата края по едно и също време се употребява както за изстрелване, по този начин и като портативен резервоар на алуминиевата капсула с горивна примес и барутен мотор.

За сметка на херметичността попадането вътре на влага и прахуляк е изцяло изключено. Отвън на тръбата са инсталирани ръкохватки, спусков механизъм и много първичен оптичен прицел със канара за дистанциите.

В предната част на капсулата има мини-заряд, допускащ продупчване на лека бронирана техника, не дебели стени на здания и укрепления, прозорци. След него различен мини-заряд незабавно се задейства от детонатор и образува облак от огън с диаметър 7 метра. Тази примес детонира доста по-мощно от твърдите взривни субстанции и в затворено пространство всичко изгаря. Взривът в неголеми постройки провокира колосално налягане, способно да отнесе стени и да срине покрив.

Преди две години руснаците дадоха неповторимите „ Шмель” на сирийските държавни войски, напомня warfiles.ru. Тогава един от създателите на американския уебсайт „ Популярна механика”, означи, че без значение от своето „ благо название”, това оръжие вселява същински смут.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР