Макар че страните от бившия Източен блок наваксаха в икономически

...
Макар че страните от бившия Източен блок наваксаха в икономически
Коментари Харесай

Защо получаваме източни заплати, а плащаме западни цени

Макар че страните от някогашния Източен блок наваксаха в стопански проект, там царува неодобрение, а доста от хората се усещат експлоатирани от западните концерни. Първо, тъй като те изтеглят на открито огромни облаги и второ, тъй като заплатите там са към момента доста по-ниски, в сравнение с Запад, показва „ Дойче веле” (Deutsche Welle), цитирайки „ Нойе Цюрхер Цайтунг”.

Случаят „ Шкода” е индикативен. И дава пояснение за какво тематиката толкоз мощно занимава източноевропейските страни-членки на Европейски Съюз.

КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

Можете ли да си позволите да имате деца в България

България е трета по растеж на заплатите в Европейски Съюз

Вече близо три десетилетия известната чешка марка е част от немския тръст „ Фолксваген”. Но чехите могат единствено да си мечтаят за заплати като немските, разяснява - 23-те хиляди чиновници на „ Шкода” в Млада Болеслав изкарват приблизително по 12 евро на час, до момента в който сътрудниците им от немските предприятия на концерна получават най-малко три пъти повече. А продуктивността на чешките фабрики не е по-ниска от тази в Германия. Точно противоположното - даже е по-висока поради по-дългото работно време в Чехия.

В Чехия това провокира изключително мощно неодобрение - локалните синдикални дейци приказват за „ Желязна завеса” във връзка с заплащането, а социалдемократите упорстват да се постави „ завършек на евтиния труд”.

Дори демократични икономисти демонстрират схващане за това неодобрение.

„ Трудно е да се одобри фактът, че при една и съща продуктивност на труда някои получават единствено една трета от нормалното заплащане”, счита Ян Швейнар, един от водещите специалисти по тематиката за икономическото развиване на страните в преход.

Разликите в заплащането на Изток и на Запад фактически изправят икономистите пред мистерия. Лесно може да се изясни за какво един коафьор в Прага получава по-малко от сътрудниците си във Франкфурт или в Цюрих - сходни услуги не се търгуват трансгранично и по тази причина заплатите се ориентират по продуктивността на локалната стопанска система. А като цяло тя към момента доста изостава спрямо немската да вземем за пример.

Но с този мотив не може да се изясни по-ниското възнаграждение на служащите от „ Шкода”, с чийто труд се създава чиста проба експортна стока. Какво е обяснението тогава?

Възможните аргументи са: първо място другата покупателна дарба на популацията, заради която с едно евро в Чехия могат да се купят повече артикули и услуги, в сравнение с в Германия. Но това е слаба разтуха за източноевропейците, които също купуват и създадени на открито артикули - да вземем за пример немски коли, италианско вино или айфони. За всички тези неща те заплащат цените на международния пазар. Затова в района постоянно споделят: „ Получаваме източни заплати, а плащаме западни цени”.

Друга причина за по-ниското равнище на източноевропейските заплати може да се търси в събитието, че дълги години след краха на социализма в тези страни имаше висока безработица. Така работодателите разполагаха с доста налична работна ръка, което на собствен ред ограничи повишението на заплатите.

По-ниското равнище на източноевропейските заплати може да се изясни и с незадоволителното въздействие на синдикалните организации. Тъй като играят по-скоро второстепенна роля, те не са в положение да се преборят за такава протекция на работните места и за такива покачвания на заплатите, каквито има в Западна Европа.

Не на последно място роля играе и фактът, че в множеството случаи същинската конкуренция на източноевропейските производители се намира не в Германия, а в разрастващи се страни като Китай или Индия. А това лимитира капацитета за повишаване на заплатите в Централна и в Източна Европа.

Дали може да се приказва за употреба на Изтока от Запада? Всъщност западните концерни в Източна Европа нормално заплащат доста по-високи заплати от локалните компании.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР