Макар че преди един месец министърът на околната среда и

...
Макар че преди един месец министърът на околната среда и
Коментари Харесай

Лъвчетата Терез и Масуд са пратени отново към клетка в Пазарджик

Макар че преди един месец министърът на околната среда и водите Нено Димов пое ангажимент двете избавени от доброволци лъвчета, родени в зоопарка в Разград, да заминат в избавителен център в Холандия, наподобява страната въпреки всичко ще подкрепи даването им в пазарджишкия зоопарк. Случаят с двете лъвчета се трансформира в тестване за институциите и проблем от национално значение, след издаван от Делян Пеевски ежедневник завъртя цяла акция с цялостен лъвчетата да отидат в зоопарка, намиращ се в изборния регион на издателя им.

Предисторията

Терез и Масуд бяха изпотъпкани след раждането им, защото майката бе в клетка с други лъвове. Те едвам оцеляха с помощта на денонощните грижи на Организация за отбрана на животните " Четири лапи " и фондация " Дивите животни ", които ги водиха в София и ги настаниха във ветеринарна клиника " Добро скимване ". Двете животни бяха хранени със сонда и ръчно, заради липса на гълтателен инстикт.

Освен че бяха избавени, за двете лъвчета бе открит приемен дом в Холандия, в който да живеят в естествена среда преди да отпътуват за Южна Африка.

Въпреки това обаче по предложение на кмета на Разград общинският съвет в града реши да подари лъвчетата на община Пазарджик, която ги желае за своя зоокът " Въртопо ", въпреки сега да няма къде да бъдат настанени и чак през пролетта ще им бъде издигната клетка.

Това въобще не попречи на разградските общински съветници да се разпоредят със ориста на дребните лъвчета, които други избавиха от техните " грижи ".

Кампанията за отвеждането на лъвчетата в Пазарджик стартира не от къде да е, а от вестник " Телеграф ", благосъстоятелност на политика от Движение за права и свободи Делян Пеевски, чийто изборен регион е точно Пазарджик.

На първа страница на изданието бе поместен материал: " Зеления октопод краде българските лъвчета ". Неподписаният материал визираше същите организации, с помощта на чиито денонощни старания лъвовете оцеляха.

След като разградският общински съвет гласоподава да даде животните на зоопарка в Пазарджик, жители проведоха митинг пред Министерския съвет. Последва среща сред премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда Нено Димов и ръководителя на съдружие " Четири лапи " Явор Гечев, след която стана ясно, че животните няма да отидат в клетка в Пазарджик, а ще заминат за избавителен център в Холандия.

Областният шеф на Разград върна на Общинския съвет решението за даряването на Терез и Масуд в Пазарджик.

Как лъвчетата потеглиха още веднъж към Пазарджик

В петък, когато разградските общинари още веднъж се заеха с лъвчетата, още веднъж гласоподаваха да ги дарят на Пазарджик.

Едновременно с това този вторник Областната дирекция по сигурност на храните в София отхвърля на фондация " Четири лапи " да издаде пътен лист за двете лъвчета, макар че са предоставени всички нужни документи за това.

По неофициална информация на Mediapool " тонът " на Министерство на околната среда и водите е радикално друг. От ведомството към този момент акцентират като главен мотив, че в Пазарджик се работи за обезпечаване на кафези за лъвчетата. По тази причина министерството има намерение да не се съобрази с първичните диалози с екоорганизациите, а най-вероятно ще разпореди на РИОСВ-Пазарджик инспекция на заопорка в Пазарджик. Тя би трябвало да откри дали кътът разполага с условия, в които да се отглеждат животните.

Клетка в зоопарк обаче няма да бъде най-хубавото за животните, споделят специалисти.

От фондациите " Дивите животни " и " Четири лапи " излязоха с апел към премиера Бойко Борисов да извърши поетия ангажимент дребните лъвчета Терез и Масуд да бъдат изпратени в избавителен център в Холандия.

Те припомнят на министър Димов и на премиера Борисов за персоналния им ангажимент в изгода точно на това решение.

Междувременно акцията за затварянето на лъвчетата в клетка продължава във вестник " Телеграф ", съгласно който в изборния регион на Делян Пеевски към този момент им е обезпечен дом, а животните " се бутат към чужбина ".

За да запазят лъвчетата, екоорганизации и деятели, както и доброволците, избавили и отгледали животните, провеждат митинг на 30 януари, от 12 часа пред Министерския съвет
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР