Макар че икономиката на САЩ като цяло е в добро

...
Макар че икономиката на САЩ като цяло е в добро
Коментари Харесай

Американците са затънали в дългове по кредитни карти. Сега наемателите и бедните хора изпадат

Макар че стопанската система на Съединени американски щати като цяло е в положително състояние, част от американците изчерпаха спестяванията си и усилиха салдата по кредитните си карти , откакто повече от 2 години се бориха с инфлацията , написа „ Асошиейтед прес “.

Експертите се притесняват, че представителите на тези групи – най-вече американци с ниски и междинни приходи , които нормално са наематели – изостават с задълженията си и могат да се сблъскат с по-нататъшно утежняване на финансовото си положение през идната година, изключително тези, които неотдавна са възобновили изплащането на студентски заеми .

„ В момента стопанската система на Съединени американски щати се развива по-добре, в сравнение с множеството планирани експерти чакаха преди година, значително с помощта на устойчивия консуматор “ , написа Шернет Маклауд, икономист в TD Economics, в отчет, оповестен в сряда. Той добавя:

„ Напоследък обаче тези разноски от ден на ден се финансират с кредитни карти. “

През третото тримесечие на 2023 година американците държаха над 1,05 трилиона $ по кредитните си карти , което е връх и число, което сигурно ще нарасне, откакто Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите разгласява данните за четвъртото тримесечие идващия месец. Неотдавнашен отчет на компанията за кредитен рейтинг Moody’s сподели, че процентът на просрочените отговорности по кредитни карти и процентът на отписаните заеми, или процентът на заемите, които съгласно банката в никакъв случай няма да бъдат изплатени , в този момент са много над равнищата си от 2019 година и се чака да продължат да се повишават. Тези тревожни индикатори съответстват със междинния лихвен % по банкова кредитна карта от към 21,5%, който е най-високият, откогато Федералният запас е почнал да следи данните през 1994 година

„ Като цяло потребителите са постоянни в региона на кредитирането. Реалността обаче е такава, че стартират да се следят някои основни признаци на стрес “ , посочи Силвио Таварес , президент и основен изпълнителен шеф на VantageScore , една от двете съществени системи за кредитен скоринг в страната.

Повечето разбори на финансовото здраве на американците нормално описват за два типа консуматори. От едната страна са към две трети от американците, които имат жилища , и тези, които са вложили на фондовия пазар и са се справили доста добре. Като цяло те имат нужната спестовна възглавница, с цел да устоят на високата инфлация . Процентът на просрочията при еднофамилните жилища остава на съвсем исторически ниски равнища, а цените на жилищата не престават да се повишават. Но за останалата част от Америка нещата наподобяват тежки . Ето какво показа в свое изявление Уорън Корнфелд, старши вицепрезидент в Moody’s:

„ Имате тези забележими ресурси от консуматори – най-вече наематели със междинни и по-ниски приходи, които не са се възползвали от резултата на благосъстоянието от по-високите цени на жилищата и акциите – които изпитват финансово напрежение и това покачва тези равнища на просрочие. Те са били доста мощно наранени от инфлацията. “

Корнфелд, който е съавтор на отчет от предходната седмица, отдаден на покачващите се равнища на просрочените отговорности , чака те да продължат да се повишават и през тази година.

Финансовото здраве на потребителите може да изиграе огромна роля в изборите през 2024 година Президентът Джо Байдън се кандидатира частично с помощта на напъните си да понижи разноските на американските фамилии. Републиканците възразяват, че Байдън е отговорен за по-високите разноски . Един от методите да се реши това раздвояване на американската стопанска система е като се прегледат резултатите на някои огромни компании за кредитни карти. Клиентите на Capital One, Discover Financial и Synchrony в предишното са били хора с по-нисък кредитен рейтинг, до момента в който American Express нормално обслужва най-богатите и заможните.

В Synchrony Bank, най-големият издател на кобрандирани кредитни карти на дребно, процентът на необслужваните заеми скочи от 3,5% на 5,6% за една година. Същевременно към 4,7% от клиентите на Synchrony просрочват сметките си с 30 или повече дни, което също е повече спрямо преди година.

Клиентите на Discover носят салда по кредитните си карти на стойност 102 милиарда $ , което е с 13% повече спрямо миналата година. Същевременно процентът на необслужваните заеми и процентът на 30-дневните просрочия са се повишили. Ръководителите акцентират, че виждат въздействието на инфлацията .

„ Помислете за консуматор, който печели 50 000 $ годишно “ , сподели Джон Грийн, основен финансов шеф на Discover, на инвеститорска конференция през декември, и продължи:

„ Когато инфлацията изпреварва растежа на заплатата ви, те вършат избор във връзка с това какво ще похарчат, каква сметка ще платят и какво искрено ще сложат на масата си. “

Инфлацията доближи своя връх от 9,1% през юни 2022 година, а в този момент е малко над 3% . Но разноските за доста артикули и услуги остават нараснали . Хляб, който е коствал 1,54 $ през декември 2020 година, е коствал 2,02 $ в края на предходната година, а галон бензин е поскъпнал от приблизително 2,17 $ до 3,29 $ за същия интервал, съгласно Бюрото за трудова статистика.

Особено мощно са наранени наемателите . Средният наем за парцел с до две спални е скочил от 1424 $ в края на 2020 година на 1713 $ в края на предходната година, съгласно уеб страницата realtor.com.

Таварес от VantageScore се тревожи, че неотдавнашното наново въвеждане на заплащанията по студентски заеми може да повлияе по-силно на способността на тези клиенти да изплащат задълженията си. Той удостоверява:

„ Хората се борят да заплащат тези отговорности, които не им се е налагало да заплащат от три години, и това удря тъкмо демографията, за която приказваме тук: по-младите хора, по-малко заможните хора. “

American Express (AmEx) също означи нарастване на таксите и просрочията през миналата година, само че не толкоз, колкото съперниците му. Исторически компанията се е грижила за клиенти с по-висок кредитен рейтинг, които изплащат картите си в края на всеки месец. Но даже клиентите на AmEx към този момент носят баланс по-редовно. Нетният % на погашение на AmEx през последното тримесечие беше 2%, по отношение на 1,2% година по-рано.

В средата на спектъра са JPMorgan Chase и Bank of America, две великански банки с огромни портфейли от клиенти. Техните кредитни индикатори са се повишили единствено умерено, евентуално тъй като клиентите на банките ръководят набор от равнища на приходи и кредитни резултати. Но и двете банки отделят повече пари , с цел да покрият евентуални загуби по заеми , най-много заради портфейлите си от кредитни карти.

Малко евентуално е американците да видят някакво облекчение от банките или лихвените проценти в скоро време, което би им разрешило да рефинансират тези задължения с високи лихви . Федералният запас алармира в сряда, че първото понижение на лихвените проценти е евентуално след месеци. Освен това лихвените проценти по кредитните карти нормално са извънредно високи спрямо това, което Фед таксува за заеми.

Освен това отчетите за настроенията в банковата промишленост демонстрират, че банките са по-консервативни при отпущането на заеми, което значи, че ще бъде по-малко евентуално тези американци да могат да рефинансират високите си сметки по кредитни карти в заеми с по-ниска рента.

Икономистите сега считат, че финансовото напрежение , изпитвано от тези американци с по-ниски приходи, няма да се популяризира необятно в по-широката стопанска система, най-малко сега. Но икономисти и специалисти виждат тези възходящи просрочия като един от възходящите опасности за стопанската система през тази година, изключително в случай че студентските заеми станат прекомерно тежки за по-младите, обременени с задължения американци.

„ Увеличаващите се просрочия, макар че изискват наблюдаване, не са напълно тревожни звънци “ , написа Маклауд от TD Economics в своя отчет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР