Макар че 2021 г. започна с нищожна месечна от 0,2%,

...
Макар че 2021 г. започна с нищожна месечна от 0,2%,
Коментари Харесай

Сериозен ръст в цените на горивата и транспортните разходи от началото на годината

Макар че 2021 година стартира с оскъдна месечна от 0,2%, през февруари тя към този момент е 0,6% спрямо предния месец. В основата на повишаването в този момент стоят най-много горивата и разноските за превоз, които са се вдигнали приблизително с 2% за един месец, откакто и през януари се бяха повишили с 1,2%, написа.
За два месеца от началото на годината дизелът и бензинът нарастнаха с над 6%, а разноските за превоз единствено през февруари набъбнаха с 2% През втория месец от годината всеобщият бензин А95Н е поскъпнал с нови 4%, откакто през януари бе вдигнал цената си с 2,3%, а дизелът е поскъпнал с нови 3,8%, откакто през януари беше цената му беше с 3,2% повисока. През февруари пропан-бутанът за транспортни средства е поскъпнал с 6,7%, метанът - с нови 2,2%, а таксите за шофьорски курсове - с 2,3%. Най-вероятно този развой ще продължи и по-нататък, защото от началото на 2021 година петролните котировки непрекъснато пълзят нагоре и в понеделник главните типове нефт по международните тържища прибавиха нов половин $ към цените си, достигайки 69,63 $ за барел за сорта “Брент ” и до 66,03 $ за американския лек недопечен нефт.
 Според сектора: Малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино от огромните вериги Според сектора: Малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино от огромните вериги
Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива регистрира, че в сегашния миг дребните бензиностанц...
Според специалисти главната причина за това покачване на цените на горивата е тъpceнeтo в Kитaй, което през последните два месеца ce e вдигнало c пoчти 17%, движено основно от внезапното повишаване на промишленото произвеждане и продажбите на дребно в страната. Teмпoвeтe нa pacтeж и нa двaтa пoкaзaтeля нaдминaват пpoгнoзитe нa eкcпepтитe, още повече че на годишна база сравнението се прави с януари и февруари на 2020 година, когато Китай бе изцяло неподвижен при започване на пандемията.
Извън горивата и превоза у нас през февруари има по-забележимо повишаване – 1,2% спрямо предния месец, на храните и безалкохолните питиета, което е извънредно за този месец от годината. Много групи артикули и услуги обаче са поевтинели, да вземем за пример облеклата и обувките през февруари са с 1,7% по-евтини, а цените на алкохола и цигарите остават на нивото си от януари. На месечна база са почнали да поевтиняват и доста типове електроуреди, употребени в семейството, таксите за детски градини и ясли, козметиката и продуктите за персонална хигиена. Втори следващ месец обаче нарастват извънболничните медицински услуги, в които влизат лабораторните проучвания, а също и лекарските и стоматологични услуги. В същото време годишната инфлация, която се взема поради за покриване на критериите за влизане в еврозоната, бележи лек спад – от 0,9% през януари на 0,7% през февруари. Това се дължи на обстоятелството, че през последните месеци на 2020 година имаше най-вече дефлация или напълно леко нарастване на цените в границите на до 0,5%. За да се покрият критериите, този показател би трябвало да бъде под 1,7%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР