Макар бюджетът да е увеличен двойно, не са поискани нови

...
Макар бюджетът да е увеличен двойно, не са поискани нови
Коментари Харесай

Аню Ангелов: Можехме да искаме нови изтребители

Макар бюджетът да е повишен двойно, не са поискани нови предложения за новопроизведени машини, и по този начин изборът на „ Грипен “ е бил превдварително решен. Това съобщи някогашният боен министър Аню Ангелов. По Българска национална телевизия той уточни, че е било допустимо да се изискат предложения от Съединени американски щати за чисто нови F-16 Block 50 или От Франция за „ Рафал “.

Друг проблем съгласно него е методът, по който ще бъдат добити самолетите – на финансов или действен лизинг.

„ Спорът сред нов и остарял аероплан е неправилен, въпросът е по какъв начин ще се придобие самолетът. Унгария закупи своите „ Грипен “ с финансов лизинг, а Чехия – с действен. В случая на Унгария това значи, че самолетите стават благосъстоятелност на страната след избран интервал, а в тази ситуация на Чехия те би трябвало да върнат самолетите си, в случай че договорът се приключи “, сподели Ангелов.

Той уточни, че по време на спора в Либия Швеция, която не е страна-членка на НАТО, е забранила нейни самолети да се употребяват за бомбардиране на наземни цели. Въпросът съгласно Ангелов е дали България ще може да извършва бойни задания в състава на НАТО, в случай че самолетите, които употребява, на процедура не са нейна благосъстоятелност.

„ Регионалният аспект е доста значим. Всички останали гранични страни на Европейски Съюз и НАТО имат F-16. Например, с румънския си и гръцкия си сътрудник бяхме решили да закупим симулатор на F-16. Регионалното съдействие е доста значимо. Ако вземем „ Грипен “, ще би трябвало да се кооперираме с Унгария и Чехия “, изясни някогашният министър на защитата.

Аню Ангелов отхвърли да има геополитически напън от страна на НАТО какъв аероплан да се закупи. Според него, Алиансът е упорствал България или да модернизира самолетите си, или да влага в модерна противовъздушна отбрана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР