Макар българският футбол да рухва с гръм и трясък, Боби

...
Макар българският футбол да рухва с гръм и трясък, Боби
Коментари Харесай

Изчегъртването на наглия Боби

Макар българският футбол да рухва с гръм и тропот, Боби Михайлов вятър го вее на бял кон. Наглият президент на БФС за момента няма желание да си подава оставката, въпреки да му я желае цялата страна – от премиера Николай Денков, та до последния футболен ентусиаст.

 

Перуката даже крои проекти по какъв начин дружно със свитата си да не пуснат кокала за допустимо най-дълго време и вероятно да оцелеят с изборджийски хватки на идващия конгрес. Или най-малко да сдадат властта на някого, който няма да им рови в далаверите.

 

Бъдещето на бандата на Перуките ще се обясни в понеделник, когато има съвещание на Изпълкома на БФС. Там Боби ще насрочи изключителни избори във футбола ни, най-вероятно през март. Дотогава ще ръководи отново той. Или ще се отдръпна да дърпа конците зад кулисите, а официално ще остави властта в ръцете на вицето си Михаил Касабов, както стана последния път.

 

Нищо че поради митингите на хората против Перуките жандармеристи и футболни почитатели се изпопребиха в центъра на София преди мача с Унгария. Чак се стигна до държавна рецесия около разправиите в „ сглобката “ кой носи виновността за огромния пердах по столичните улици. А Боби си върви ни лук ял, ни лук мирисал.

 

Днес българското общество се затруднява да каже по какъв начин въобще позволи чак толкоз опозорена персона да се разпорежда във футбола ни цели 18 години. Избрани през октомври 2005, като лица на смяната и герои от Съединени американски щати 94, сега Борислав Михайлов и ортаците му са се забили като пиявици в най-популярната игра у нас. Никой повече не желае да ги вижда, само че те все по този начин са си под прожекторите.

 

Перуката, както го назовават хората поради присадената му коса, пристигна на власт в БФС на мястото на Иван Славков – Батето. Последният по този начин или другояче към този момент беше катурнат от поста, откакто Международният олимпийски комитет го разгласи за „ личност нон грата " поради ролята му във кино лентата на Би Би Си „ Да купиш игрите ”. Затова конкуренцията беше с един кон и при всеобщо единодушие на политиците. Михайлов завоюва изборите против Славков с голямо болшинство и се възкачи на трона.

 

18 години по-късно българският футбол е в калта под кривата круша. Националният ни тим няма победа от една година. Юношите към този момент падат и от Андора. Първенството ни е от корумпирано по-корумпирано. Съдиите – също. А футболният съюз го обърнаха на пиянска дружинка.

 

Как в действителност сходен вид съумя да се задържи толкоз време на върха във футбола? Знае се, че с цел да си началник на БФС, би трябвало да имаш поддръжка от страната и някои от огромните партии. Публична загадка е, че зад Михайлов стоят избрани властови кръгове. Преди 4 години на тогавашния министър председател Бойко Борисов му писна от простотиите в БФС и тегли шута на Михайлов след скандалния мач с Англия (0:6), като за по-сигурно прати ГДБОП да претършува офисите му.

 

Перуката първо се сниши, сякаш че подава оставка. Изчака година и половина, до момента в който Бойко падне от власт и още веднъж навири гребена, оттегляйки оставката и остана във футболните си покои в „ Бояна “. Както се оказа, никой не му е пипал кабинета през това време. „ Починах си и съм подготвен за вас, че ви беше скучно ”, цинично съобщи опротивелият на всички футболен началник, който хората преди време боготворяха като капитан на Пеневата чета.

 

На 12 октомври 2021 година Михайлов насмалко щеше да бъде изметен от внезапно развъдилата се съпротива, ръководена от Димитър Бербатов. На конгреса в НДК той завоюва изборите с едвам 11 гласа (241:230), като единствено един глас го раздели от балотаж. Против Михайлов гласоподаваха главно футболни клубове от градове и села, където управляваше ГЕРБ.

Но пък да пуснат гласа си за Перуката под строй докараха шефове на аматьорски тимове от цели райони. Такъв образец е Силистра, където всички 17 клуба гласоподаваха по ред на номерата за Боби и кликата му. Сред останалите вербовчици на гласове бяха началниците на зонални футболни централи в области с развъртян футбол и доста клубове като Пазарджик.

Вотът на представителите от  Благоевградско беше организиран за Боби от кмета на Симитли Апостол Апостолов - Поли. На  последния обаче му излязоха без кръчмар сметките да уреди в Изпълкома синковеца си и някогашен футболен арбитър и народен представител Стефан Апостолов, прочул се със сричането си от парламентарната естрада.

 

Успех за Бербатов беше това, че най-малко съумя да издейства свои преброители пред всяка от секциите. Стилиян Петров и ред други трябваше да се наредят като ученички на 2 метра от броящите, с цел да наблюдават по какъв начин регистрират гласовете. Така най-малко предотвратиха някои от операциите от предходния конгрес, когато против Михайлов се изправи Любо Пенев и понесе пагубна загуба. Но Бербатовите хора бяха безсилни пред други типове кални номера, каквито нямаше даже и по времето на Батето. Сред тях да вземем за пример е заставянето на делегатите да снимат с телефон попълнените си бюлетини в тъмната стаичка, преди да ги пуснат в урната. Така би трябвало да засвидетелстват, че са подали гласа си за верния човек. Впоследствие Бербатов се опита да свика втори конгрес, който обаче потъна в съдебно-правни разправии.

 

А за възмездие Боби изрита от футбола близо 140 аматьроски клуба и детско-юношески школи, дръзнали да се подредят при опозицията.

 

Как в действителност Боби може да бъде изчегъртан? Оказва се, че това е много сложна работа. Държавата официално няма право да се меси в работата на футболния съюз. Прокуратурата дълги години пасува, когато ставаше въпрос за БФС – един път за черно тото с набъркване на националния тим, различен път при очевидна корист с държавни средства, трети път при данни за корупция на всевъзможни равнища. Как някой да повярва в този момент на заканите на Борислав Сарафов?

 

Спортното министерство постоянно бяга като демон от тамян, когато стане въпрос да лишават лиценза на БФС. Сега извикаха Михайлов в КПКОНПИ, където най-вероятно ще му накривят шапката.

 

Остави конгресът, който Борислав Михайлов разгласи, че ще насрочи другата седмица. Тоест някъде през пролетта ще има избори за ново футболно държавно управление. Ще ги провежда Перуката. И най-вероятно ще ги завоюва, стига да изиска. В последна сметка той коли и беси във футбола, явно е, че разчита абсурдът с мача без аудитория България – Унгария и уличните побоища да се не помнят по правилото „ Всяко знамение за три дни “.

 

Боби към момента държи аматьорските клубове посредством шефовете на зоналните и районни подразделения на БФС. А точно техните гласове вземат решение изборите на конгреса. Тъй като и ЦСКА, и „ Левски “, и селският „ Буйна Места “ (с. Мосомища) разполагат с по един глас. Бобката въпреки всичко смотолеви, че сякаш подготвял човек за поста си. по малкия екран оповестиха, че това май щял да бъде Георги Иванов – Гонзо.

Последният не сподели „ да “, само че и не отхвърли. Подчерта, че вършел отлична работа в националния тим, останала незабелязана от хората. И добави, че на 8 декември ще показа нечувана и невиждана идея за развиването на футбола. Ако е по този начин, по-добре Борислав Михайлов изобщо да не мърда от БФС, разясняват спортни деятели.

 

Във футболните среди има упования, че ще се заложи на компромисна фигура като Лъчезар Танев, в случай че Боби въпреки всичко реши да не се кандидатира. Импресариото е добре с всички. И наподобява податлив да се контракти с Михайлов да не му рови в бакиите на 18-годишното ръководство. И изключително за харчовете по построяването въз основата в „ Бояна “. Така някогашният футболист от ЦСКА ще получи от Боби властта на тепсия.

А Перуката ще се отдръпна без юридически последици и с милиони в банковите си сметки.

 

Другата версия изтиква на напред във времето някогашния състезателен министър Красен Кралев от ГЕРБ, който и преди беше спряган за този пост.

 

А Бербатов? Той и хората му към този момент изгубиха едни избори във футбола. Срещу Митко и през днешния ден могат да се чуят отзиви, че няма никаква експертиза за началник от БФС. Факт – някогашният голмайстор схваща т ритване на топка, само че като шеф няма и един ден стаж. Още като състезател бе разгласен за лентяй, а доста народ по този начин и не му елементарни, че се отхвърли от националния тим. Едва ли ще има чак толкоз огромни шансове да успее. Освен, в случай че политиците не решат друго.

 

Развръзката следва. Но е повече от ясно, че с цел да оцелее футболът ни, Борислав Михайлов би трябвало да бъде изритан от БФС.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР