Мажоритарният собственик на Свилоза Красимир Дачев е избрал индийския съинвеститор

...
Мажоритарният собственик на Свилоза Красимир Дачев е избрал индийския съинвеститор
Коментари Харесай

"Свилоза" и индийска фирма правят нов завод за 25 млн. евро

Мажоритарният притежател на " Свилоза " Красимир Дачев е избрал индийския съинвеститор на ревю в Женева

Още по тематиката
Тази година 11.5 млн. лева ще бъдат вложени в два по-малки плана. Следващите целят повдигане на производството

Компанията търси нови райони, от които да доставя дървесина за производството

Благодарение на свиването на разноските загубата е била понижена съвсем на половина

Една от аргументите за положителния резултат са понижени разноски на главното сдружение " Свилоцел "

Географията на индустриалните задгранични вложители в страната се уголемява с индийска компания - частната Sigachi Industries и " Свилоза " ще изградят нова индустриална мощ в Свищов за 25 млн. евро. Дуетът от локален и непознат вложител ще държи равни дялове, като новата фабрика ще проработи най-рано след година. Тя ще създава друг вид целулоза, наричана микрокристална, която е тип фибри, употребявани в хранителната промишленост, фармацията и козметиката.

До партньорството се стига, откакто мажоритарният притежател на " Свилоза " Красимир Дачев е почнал да търси сътрудник за артикул с по-висока добавена стойност. " На разнообразни изложби и конгреси приказвах с вложители, по този начин срещнах Sigachi Industries на едно ревю в Женева. Те са един от най-големите производители на микрокристална целулоза ", описа Дачев. И двете компании са приблизително огромни, като за индийската липсва финансова информация (виж карето).

Новината за новото произвеждане излиза от документите по свиканото общо заседание на " Свилоза " за 18 септември, на което акционерите в борсовото сдружение би трябвало да разрешат инвестицията от съвсем 25 млн. лева от страна на свищовската компания.

Новото произвеждане

Намеренията на " Свилоза " са да стартира да създава микрокристална целулокоято се получава от техния Двете компании имат желание да основат взаимно дружество с капитал от 25 млн. евро, в което ще имат равни дялове. Ако акционерите на " Свилоза " одобрят тази договорка, тя би трябвало да бъде подписана в период до една година, излиза наяве от документите, оповестени на БФБ. Българската част ще пристигна посредством лични средства и банкови заеми, изяснява Дачев.

Идеята е да се построи изцяло ново произвеждане, което ще е ситуирано на площадката на " Свилоза ". Планът е да се създава към 10 хиляди тона микрокристална целулоза годишно.

Микрокристалната целулоза е консервант Е-460, който се употребява във фармацията, козметиката и хранително-вкусовата индустрия. По думите на Дачев това е от " положителните Е-та ", защото на процедура съдържа единствено фибри.

Нишата е определена, тъй като компаниите, които могат да предложат сходен артикул, са малко и в района няма различен производител на микрокристална целулоза, изясни Дачев.

Още проекти

В бъдеще компанията има желание да открие и нова индустриална линия за още един краен артикул. Това е карбоксиметил целулоза, което е различен тип стабилизатор. На известен език Дачев изясни, че се употребява да вземем за пример в лепила и ги прави доста по-концентрирани и по този начин има повече приложения. Идеята е от този артикул също да се създават по 10 хиляди тона годишно.

Стои и оповестеният към този момент проект за централа на биомаса. Дачев изясни, че сега се избира снабдител на оборудването. Планът е силата да се употребява напълно за лични потребности. Съоръжението ще бъде с 45 мегавата топлинна мощ и 12 мегавата за произвеждане на ток. Инвестицията в нея по думите на Дачев ще бъде за най-малко 50 млн. лева

През 2015 година свищовската компания за целулоза " Свилоцел " в Свищов. а 10 години подобренията в завода са коствали на компанията повече от 160 млн. лв., като не всички са били ефикасни. Сега проектът демонстрира, че се търсят по-скоро нови производства, в сравнение с уголемение на досегашното.

Добър сезон за " Свилоза "

Свищовската компания съществува от 47 години, като в нея работят към 460 чиновници. Работи главно за външни пазари, най-големите от които са Турция, Гърция, Египет и Италия. Част от продукцията се продава и в България. Компанията се търгува на Българската фондова борса - София, от съвсем 20 години по линия на всеобщата приватизация. После заводът беше обособен в дъщерното сдружение " Свилоцел ". " Свилоза " има присъединяване и в " Биоресурс ", което се занимава със залесяване и дърводобив, има жп мрежа и гара и " Северна дърводобивна компания ", в която държи 65.9%.

Дружеството приключва финансовата 2016 година с чиста облага от 6.5 млн. лева, което е 3.3 пъти по-малко спрямо миналата година, демонстрира консолидираният доклад на компанията. Приходите за предходната година са малко над 100 млн. лева, което е намаляване от 14% по отношение на 2015 година Общите активи са 142.3 млн. лева Консолидираните продажби за първото тримесечие скочиха с 40% на годишна база до 31.5 млн. лева С доста по-голям ритъм порасна облагата - с над 200% до 4.5 млн. лева За последната борсова търговия цената на акциите на " Свилоза " скочи с 4.52% до 4.39 лева за акция. Пазарът я прави оценка на 140 млн. лева.Кои са индийските сътрудници

Sigachi Industries е частно сдружение с лимитирана отговорност, учредено през 1989 година в Индия. Според уеб страницата на групата тя е профилирана в производството на микрокристална целулоза, целулозни филтри, солна киселина, хлорирани парафини и други. Компанията e измежду водещите индийски производители на наноцелулозен гел, употребен в хранителната и фармацевтичната промишленост. В оскъдното показване, неразбираемо от коя година, написа, че цел за 2018 година е да има доходи от 30 млн. $. Компанията оперира в Азия, Европа, Америка и Близкия изток. В момента се построяват два нови завода на компанията в град Гуджарат, Индия, които ще бъдат насочени напълно към експорт, написа още на уеб страницата на Sigachi.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР