Мажоритарния вот стана повод за критики от ГЕРБ към партията

...
Мажоритарния вот стана повод за критики от ГЕРБ към партията
Коментари Харесай

ГЕРБ удря Трифонов. Внесе законопроекта за мажоритарния вот

Мажоритарния избор стана мотив за рецензии от ГЕРБ към партията на Слави Трифонов. Причината - това бе една от главните линии в инициирания преди години референдум. Вече няколко пъти депутатите на Борисов изрично обявиха, че ИНТ е непоследователна и лъже гласоподавателите си като отхвърля да поддържа въвеждането на мажоритарния избор.

В разгара на спора предходната седмица Трифонов опроверга ГЕРБ и новата им опорка като изрично отхвърли, че групировката е отказала въвеждането на можаротирни избори и отсече - при убеден и сигурен парламент ще се случи това, за което е била основана партията.

Още предходната седмица депутатите на ГЕРБ оповестиха, че ще внесат своето предложение, както били създали през 2016 и 2017 година Управляващите поредно изпълнявали своите обществено поети задължения за разлика от други, които се отказали от поетите си задължения към хората, уточни Десислава Атанасова - водач на парламентарната група.

В претекстовете към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБ акцентират, че мажоритарната система ще издига персони, които имат високи професионални и нравствени качества.

Ето и още акценти от предложенията на ГЕРБ:

-Предлага се изборите да се създават по мажоритарна изборна система с регистрирани в едномандатни изборни региони с почти идентичен брой население съгласно обновените данни от Национален статистически институт.

- Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни региона с почти идентичен брой население и 6 едномандатни изборни региона отвън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни региони се дефинират от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

- Всички 240 претенденти за народни представители ще могат да бъдат предлагани за вписване единствено от една партия, коалиция или предприемчив комитет и единствено в един едномандатен избирателен регион.

- Мажоритарен претендент, повдигнат от една партия, коалиция или предприемчив комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или повдигнат от различен предприемчив комитет.

- При мажоритарната система с безусловно болшинство, определеният претендент би трябвало да получи повече от половината от всички действителни гласове, с цел да бъде определен.

- При мажоритарен избор с два тура, в случай че на първото гласоподаване никой от претендентите не е получил безусловно болшинство, се организира втори тур, на който се позволяват двамата претенденти с най-вече гласове на първия тур.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР