Мажоритарната система в този вид, предложена от Слави Трифонов, няма

...
Мажоритарната система в този вид, предложена от Слави Трифонов, няма
Коментари Харесай

Божидар Лукарски: Очаквам предсрочни избори

Мажоритарната система в този тип, препоръчана от Слави Трифонов, няма да мине в Народното събрание. Това съобщи водачът на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски. „ Мнението на огромна част от десницата е, че този вид не е добър. В Европа и развитите демокрации няма подобен тип система. За българските условия най-хубавият вид е немската система, която някои погрешно назовават смесена. Има положително мажоритарно посланичество и няма изкривяването, което се получи във Франция”, уточни той пред bTV.

„ Много от представителите в Република България поддържат сегашната пропорционална система с преференциите, като се отстрани съществуващата отбрана на първия в листата”, сподели още водачът на Съюз на демократичните сили.

„ Дебатът би трябвало да бъде воден много необятно в обществото. Отидохме някак неподготвени на този референдум”, счита той.
По думите на Лукарски, ГЕРБ не желаят мажоритарни избори, а и нямат интерес от такива. „ И българският народ няма интерес от подобен вид избори, каквито има единствено в третите страни”.

„ Очаквам предварителни избори, само че не и в околните 3-4 месеца. Не виждам да се получава тази велика хомогенна примес сред сътрудниците. Мисля, че ще има пукнатини както и сред двете групи, по този начин и във връзка с присъединяване в правителството”, уточни Лукарски. Той добави, че едни предварителни избори не са положителни за страната и не би трябвало да се случват незабавно.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР