„Мъжкото хоро е уникално и няма значение от колко години

...
„Мъжкото хоро е уникално и няма значение от колко години
Коментари Харесай

ЮНЕСКО се шашна от мъжкото хоро

„ Мъжкото хоро е неповторимо и няма значение от какъв брой години се извършва, щом обществеността го приема и уважава. Отдавна е трябвало да влезе в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство”. Това са декларирали пратениците на ЮНЕСКО, които са етнолози от Унгария, на кмета на Калофер Румен Стоянов, написа в. Монитор.

Мнението му, че всеки бит се трансформира с течение на годините и поколенията, било доказано от задграничните експерти. „ Аз помня мъжкото хоро по един метод от детството си, в този момент се прави по различен. Тези хора по този начин споделиха – „ Не се притеснявай, без значение на какъв брой години е обичаят. Дали е на 10 или 20 години, тъй като всеки обред се видоизменя с поколенията”. Имаме късмет за ЮНЕСКО”, бе безапелационен Румен Стоянов.

На леденото хоро в река Тунджа са участвали и преподаватели от катедра „ Културология” в Софийския университет, които са оставили на кмета своите координати. Целта е той да ги свърже с етнолозите от Унгария, с цел да се реши кой какво още може да свърши и да помогне в идеята мъжкото хоро в Калофер да стане част от международното нематериално благосъстояние. „ Срокове няма, само че минава постепенно. Може да минат и 5 години”, споделя още кметът на Калофер. Той обаче бе безапелационен, че пратениците на ЮНЕСКО са имали и забележки към мъжкото хоро.

Десетки мъже се хванаха на леденото хоро в Калофер (снимки+видео)

Причина са били пришълци, които са нагазили с крясъци „ Българи, юнаци” в река Тунджа преди калоферци да изпълнят ритуала. Външните са били към 10-тина мъже, които с крясъците си са заглушили осъществяването на националната ария „ Залюбила е Василка”. „ Казах им – „ абе момчета, в никакъв случай в Калофер никой при влизане в реката не е крещял „ българи, юнаци”. Спрете се”, се ядосва Румен Стоянов. Затова той е безапелационен, че от следващата година вкарва крути ограничения за пришълците. Външните ще чакат под строй на брега на реката, до момента в който кореняците не изпълнят както би трябвало обичая. Чак когато приключат с пеенето на „ Залюбила е Василка” и с хващането на кръста, пришълците ще могат да се заловен за мъжкото хоро в реката. То нормално продължава най-малко половин час, тъй че всеки искащ мъж ще има опция да се включи, споделя кметът.

Народната ария „ Залюбила е Василка” е един от знаците на мъжкото хоро в Калофер. Друга специфичност е, че който от мъжете хване кръста в реката, го подава на най-малкия калоферец. Момченцето на собствен ред го връща на свещеника и публично се счита, че детето е уловило кръста за Богоявление.

Тази година Калофер сложи и различен връх. Край река Тунджа се събрали над 25 000 фенове. „ Надмина всички упования посещаемостта. Над 25 000 индивида бяха. Това е доста народ. Чак до гробищата имаше хора. Никой не очакваше толкоз доста хора”, сподели Стоянов. Калофер безусловно бе блокиран от паркирани коли, като част от тях бяха спрели и по подбалканския път над градчето. „ Карфица да хвърлиш, няма къде да падне. Никога не сме имали толкоз доста посетители”, се дивяха локалните хора.

Организацията за следващата година ще бъде по-добра, споделя кметът. „ Ще отцепим улица, по която кола за спешна помощ да може да дойде в точния момент на мястото, в случай че на някой му прилошее. Защото тази година мъж, който влезе в реката, получи хипотермия, а колата за спешна помощ едвам съумя да си проправи път”, счита Стоянов. За следващата година ще има и специфична организация за упълномощените от медиите си фотографи, с цел да не се блъскат те с останалите, които снимат за домашните си фотоалбуми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР