Мъжкият тенис е изправен на прага на промени, зад които

...
Мъжкият тенис е изправен на прага на промени, зад които
Коментари Харесай

Светло бъдеще за тениса или разединение: какво стои зад новия план на Джокович

Мъжкият тенис е изправен на прага на промени, зад които стои лидерът в ранглистата Новак Джокович. Сърбинът още веднъж е под светлината на прожекторите, откакто проектите за основаване на обособена организация, която да пази ползите на състезателите, разбуниха духовете в спорта.

Инициатори са Джокович и канадецът Васек Поспишил, като те имат вяра, че сегашната Асоциация на професионалните тенисисти (АТП) не прави задоволително промени, с които да оказва помощ на играчите. В търсене на повече пълномощия и отбрана двамата лобират нападателно други състезатели, с цел да привлекат почитатели към новата Professional Tennis Players Association (PTPA).

Джокович, който оглавяваше Съвета на играчите към АТП, съобщи ясно желанието си с отдръпването си от поста в неделя. Същото направи и Поспишил, който представляваше играчите с класиране от 50 до 100-о място, както и Джон Иснър.

" В рамките на сегашната конструкция при мъжете е доста мъчно, в случай че не и невероятно, да имаш доста въздействие, върху което и да е огромно решение, взимано от АТП ", написа Поспишил в " Туитър " в петък, когато разгласи решението си, че се отдръпва от Съвета на играчите.

Недоволството на някои състезатели е обвързвано с мнението, че АТП се е провалила в опитите си да покаже, че работи в името на тенисистите, по-конкретно по време на пандемията. Повечето са уверени, че шампионатите от Големия шлем трансферират дребна част от приходите си на играчите под формата на наградни фондове.

Намерението на новата организация е да съставлява първите 500 състезатели на сингъл и топ 200 при двойките. Новата асоциация ще извършва функционалностите на сюъз, само че с по-голяма юридическа еластичност, има вяра Поспишил. Не е ясно дали от PTPA ще работят в посока към сключване на групови контракти, както е в доста професионални спортове в Съединени американски щати.

" Ню Йорк Таймс " твърди, че в документ до играчите Джокович и Поспичил декларират, че ще прегледат проблемите, свързани с разпределението на приходите, дисциплинарните дейности, пенсиите на играчите, пътуванията, застраховките и удобствата на шампионатите. Двамата се дефинират като първични президенти на организацията с мандат от две години, като възнамеряват в борда да влязат до девет души.

В уравнението обаче липсват дамите, което породи рецензии в обществените мрежи.

Състезатели на кръстопът

В изказването си при отдръпването от Съвета на играчите Джокович уточни, че задачата на новата организация не е да измести АТП и съобщи желание за съдействие.

" Прочетох в писмото от АТП, че считат, че АТП не може да съществува редом с тази асоциация. Ще възразя с почитание. Законово сме 100% безвредни и ни е разрешено да създадем асоциация на играчите. Ние не призоваваме за протести. Това е значима стъпка за играчите, както и за спорта. Ние просто желаеме да имаме лична организация, която е на 100% наша. Определено ще се опитаме да работим с АТП и всички управителни органи ", сподели Джокович след купата си в Ню Йорк.

After yesterday’s successful meeting, we are excited to announce the beginning of the Professional Tennis Players Association (PTPA). The first player only association in tennis since 1972.
— Novak Djokovic (@DjokerNole) От АТП, Женската тенис асоциация (WTA), Международната тенис федерация (ITF) и уредниците на четирите шампионата от Големи шлема обаче виждат опасност в новия план и приканиха играчите да не го поддържат.

" Време е за още по-голямо съдействие, а не за разделяне. Време за размисъл и дейности в най-хубавия интерес на спорта, в този момент и за в бъдеще. Когато работим дружно, ние по-силни ", написа в част от известието на огромните организации до състезателите.

В прорез с позицията на Джокович са другите звезди в тениса Рафаел Надал и Роджър Федерер, които повдигнаха голям брой въпроси към новата организация. Заедно с четирима други членове на Съвета на играчите те написаха писмо, в което приканват тенисистите да не се записват в новата асоциация, акцентирайки нуждата от нерешителност.

" Светът е в сложна и комплицирана обстановка. Аз персонално имам вяра, че е време да бъдем спокойни и всички дружно заедно в една и съща посока. Време е за единение, а не за разцепление ", написа Надал в профила си в " Туитър ".

В края на 2019 година испанецът и Федерер още веднъж бяха на друго мнение с Джокович. Тогава двамата показаха неодобрение към сърбина, че никой не се е посъветвал с тях за решението договорът на Кермоуд да не бъде удължен.

Президентът на АТП Андреа Гауденци също зае позиция и съобщи, че въпросът не би трябвало да бъде подценяван, въпреки никоя организация да не е изцяло идеална.

" Имате това, към което доста състезатели от други спотове се стремят - място на масата в заседателната зала. Това е, за което играчите се бориха при основаването на тура. Няма логичност да бъдете по-добре обгрижвани, когато излезете от управническата конструкция ", сподели Гауденци.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР