Мъжкият национален отбор по баскетбол получи право да вземе участие

...
Мъжкият национален отбор по баскетбол получи право да вземе участие
Коментари Харесай

Росен Барчовски пред Sportal.bg: Песимист съм за участието на Везенков в националния отбор през лятото

Мъжкият народен тим по баскетбол получи право да вземе присъединяване в предолимпийската подготовка за Игрите в Париж 2024. До този миг се стигна, откакто ФИБА лиши правото на присъединяване на Русия като част от глобите поради войната с Украйна. Така идващият в ранглистата - българският тим ще има опцията да се включи в конкуренцията. Sportal.bg се свърза със селекционера на представителния ни отбор Росен Барчовски, като го попитахме за възможностите на тима, наличието на суперзвездата Александър Везенков по време на лятната подготовка и целите пред тима. 

- България ще се бори за квота в предолимийската подготовка, какви са възможностите на националния тим? 
- Не мога да отговоря напълно съответно, тъй като това е напълно ново и за мен, безусловно вест на два дни. Виждам какви са тимовете, само че на 1 май ще има чоп, въпреки всичко би трябвало да се огледа.
 Националите ще гонят квота за Олимпиадата в Париж Националите ще гонят квота за Олимпиадата в Париж
- Преодолими ли са противниците? 
- За мен е реалистично. Фокусът би трябвало да бъде върху предварителните квалификации за Европейско и на олимпийската подготовка да се употребява да се вкарат няколко по-млади играчи. Без това да значи отбой или че няма да желаеме да пробваме да се класираме. Преди да има чоп не мога да кажа нищо, би трябвало просто да го изчакаме.

- Категорично европейската подготовка ще бъде приоритет пред олимпийската? 
- При всички положения, тъй като е по-изпълнимо и би трябвало да си запазим възможностите за отиване на Европейско. А Олимпийската е предварителна подготовка, която наподобява извънредно мъчно, а на главната, даже не знам квотата на европейските тимове каква е.

- С оглед на това, че ще има предолимпийска подготовка и европейска подготовка, в това натоварено лято какъв брой е значимо наличието на Александър Везенков в националния тим? 
- То постоянно е 100% значимо. На мен несъмнено най-вече от на всички ни се желае да бъде, само че аз съм черноглед. Предстои му, допускам отиване в НБА, тъй че присъединяване в нашия народен тим не виждам. Ако стане ще съм доста благополучен.
33  ЕвроБаскет: България - Португалия
- Добре ли е това, че лятото на националния тим ще бъде много натоварено? 
- Винаги е добре да има прояви на националния тим през лятото, тъй като с изключение на класиране ти би трябвало и подготовка, обиграване. Мисля, че по този начин както са датите не е толкоз ужасно, тъй като ще има юли месец, към 15 дни подготовка за европейско, ще има отмора седмица и след това още един дребен лагер и олимпийска подготовка. Но играчите ще могат да почиват целия юни, най-малко 10 дни в края на август, което считам, че е напълно обикновено. Има национални тимове, за образец мога да дам волейбола, които са цели лета по лагери, пък не виждам да са умрели.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР